Reakcije na upad policije u Ministarstvo: “Sad je jasno da je Andrej Plenković bio “reduciranog izričaja”

Vijesti 16. velj 202412:19 > 13:19 1 komentar
N1

Po nalogu Europskog tužiteljstva (EPPO) u Ministarstvu kulture i medija traju pretrage prostorija, računala i određenih osoba koje se povezuju sa štetom prouzročenom europskim fondovima.

Ova pretraga uslijedila je nakon što je EPPO pokrenuo postupak protiv čelnih ljudi Geodetskog fakulteta osumnjičenih za izvlačenje europskih sredstava. Ministarstvo kulture uvučeno je u aferu Geodetskog fakulteta jer je odobrilo isplate za 3D skeniranje kulturne baštine uništene u potresu. Europski istražitelji sumnjaju da poslovi snimanja uništenih nekretnina nisu obavljeni, već je novac izvučen za čelne ljude Geodetskog fakulteta.

Nakon što je EPPO potvrdio da provode hitne pretrage, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sazvala je pressicu u Ministarstvu te istaknula da je sve provedeno sukladno zakonu kao i da će odgovarati ako se otkrije da je netko zloupotrijebio kriznu situaciju.

Izjavu ministrice pročitajte OVDJE.

Prve reakcije na nove pretrese stigle su s Markovog trga jer je upravo u vrijeme upada u Ministarstvo oporba održavala pressicu najavljujući subotnji prosvjed.

“U Ministarstvo kulture maloprije je ušla policija po nalogu EPPO-a, iste institucije za koju Turudić kaže da nam ne treba. Da je bio lex AP na djelu, ne bismo znali što je jučer pokrenuo Visoki kazneni sud, preispitivanje etičke odgovornosti suca Turudića“, rekao je Davorko Vidović.

“Vidimo da je policija upala u Ministarstvo kulture. Možemo reći da je to simbolično jer HDZ, stranka osuđena za korupciju, njima je kriminal stvar organizacijske kulture. Nakon 30 smijenjenih ministara, ovo je dokaz da je smjena vlasti nužna”, rekao je Davor Nađi.

Govoreći o upadu policije u Ministarstvo kulture Peđa Grbin je rekao: “Jasno je da je bilo manipuliranja i muljanja novcem, da su se stvari ugovarale iznad cijene i srećom imamo EPPO jer da se pita Turudića, i ovaj slučaj bi završio u ladici. O ovome se priča tjednima.”

Sandra Benčić se oglasila na X-u i napisala: “Sad je jasno da je Andrej Plenković bio “reduciranog izričaja” kada je rekao da sredstva koja je Obuljen preplatila Geodetskom, nisu EU sredstva. Jer nalog za današnju akciju dao je EPPO. Onaj EPPO koji smeta Turudiću.”

SDP-ova Mirela Ahmetović također je na X-u napisala da je Plenkovićeva vlada rasadnik kriminalaca te da upravo zbog ovakvog slučaja premijer želi uvesti lex AP.

“Turudić, koji laže valjda i kad šuti, smatra da EPPO nije potreban Hrvatskoj. Vidimo i zašto”, napisala je pak Ivana Kekin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare