Sarnavka o kazni za silovanje tinejdžerice: U početku se nju optuživalo da laže

Vijesti 29. srp 202219:49 1 komentar
N1/ Ilustracija

Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava i predsjednica Zaklade Solidarna, komentirala je nepravomoćnu presudu zadarskog suda u vezi sa slučajem silovane 15-godišnjakinje.

Neće sva šestorica optuženih mladića ići u zatvor. Najveću kaznu od sedam godina dobio je prvookrivljenik, a maloljetnici neće služiti zatvorsku kaznu. Tinejdžerica je bila silovana u više navrata.

”Dobro je da su svi proglašeni krivima jer se u početku pokušavalo nijekati i nju optužiti da laže”, rekla je Sanja Sarnavka za RTL.

Sutkinja u ovom slučaju je poručila da je svaka ovakva presuda od posebnog značaja.

Udruge traže strože kazne

‘Mi smo uvijek nezadovoljni, međutim kako znamo jer istraživanja pokazuju da naši suci idu i ispod zakonom propisanog minimuma onda ovih sedam godina zvuči dobro”, kazala je Sarnavka.

Osim što su 15-godišnjakinju više puta grupno silovali, mladići su je ucjenjivali snimkama. Kada je tinejdžerica htjela o tome progovoriti pretukli su je. Najvažnije je bilo zaštititi djevojčicu te joj pružiti psihološku pomoć.

PROČITAJTE JOŠ

”Imala je psihološku pomoć, vratila se u školu što je bio najveći pothvat i kod nje je iziskivalo najveći napor. Toplo se nadam da je dobro, mi smo tu na raspolaganju, ako je bilo kakva pomoć potrebna”, rekla je Sarnavka za RTL.

”Želimo djelovati na počinitelje da više ne počini ništa slično, s druge strane moramo dati satisfakciju žrtvi. da joj kažemo nisi ti kriva, nisi ti napravila ništa loše. Ovo je osuda osobe koja čini nešto loše tebi.

Ja sam često imala u sudnici djecu koja su znala reći da tek kad sam pročitala u novinama što se dogodilo drugome, odlučila sam progovoriti. Dakle moramo govoriti o tim kaznenim djelima”, rekla je sutkinja Lana Petö Kujundžić.

Nakon donošenja pravomoćne presude bit će poznat sudski kraj ove priče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare