Možemo! i SDP sklopili sporazum: Pogledajte kako će vladati Gradom Zagrebom

Vijesti 16. lip 202109:16 > 13:57 3 komentara
N1

Danas je potpisan sporazum o suradnji SDP-a i Možemo u Zagrebu, što znači da će te dvije stranke zajednički vladati glavnim gradom Hrvatske naredne četiri godine.

Prema sporazumu, koji ima 28 točaka, SDP-u je pripalo mjesto predsjednika Gradske skupštine i četiri odbora.

“Mogu reći da nakon vrlo konstruktivnih razgovora smo postigli dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji. Od obnove, reforme gradskih poduzeća i gradskih firmi, transparentniji proračun, digitalizacija.. to su neke od točaka”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Osim tih 28 ciljeva, a i naša većina će brojati 28 zastupnika, sporazum sadrži i dogovor o političkim funkcijama. Predsjednik skupštine bit će iz SDP-a, a dva potpredsjednika iz Možemo i partnera”, rekao je Tomašević.

“Budući da su razgovoru bili dobri i puno kompatibilnosti, očekujem dobru suradnju. Zagrebu sad treba stabilna većina obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti. Očekujem da će ta suradnja biti do kraja mandata, sljedeće 4 godine”, kazao je Tomašević.

Riječ je preuzeo predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Ovaj sporazum je zalog za budućnost. Zagreb je bremenit problema i oni se moraju početi rješavati odmah, a to ne bi bilo moguće bez da gradonačelnik ima jasnu potporu u Skupštini grada Zagreba”, ističe Grbin.

“Osigurali smo da to funkcionira i time sam zadovoljan, ali sam još zadovoljniji da su razgovori išli u nevjerojatno dobroj atmosferi. Važan nam je projekt gradske riznice, ali i pokretanje platforme za one koji žele prijaviti korupciju u gradu. Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba, da to krene funkcioniorati onako kako smo i mi i Možemo govorili u kampanji”, kazao je Grbin.

“Povjerenstvo je reagiralo protiv Tomaševića na osnovu članka za koji je jučer samo povjerenstvo tražilo da se ukloni iz zakona”, komentirao je tako Grbin predmet koji je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo protiv Tomaševića.

“Uz sve dužno poštovanje prema Povjerenstvu, ovo nije zadatak za njih nego za zakonodavce i zato pozivam vladu da se otkloni na jedinom mjestu koje je za to zaduženo, a to je sabor. Pozivam vladu da u sabor uputi izmjene zakona o sukobu interesa. To je bitno napraviti odmah jer smo nedavno imali izbore, jer će mnogi gradonačelnici morati znati kakva su pravila, a ona moraju biti potpuno jasna. Ovo što se dogodilo je stvar Vlade i Sabora, a ne Povjerenstva”, rekao je Grbin.

“Tomašević je gradonačelnik Zagreba i ima ovlast i zadaću donositi takve odluke, mi očekujemo da se taj prijepor riješi u saboru, da se donese jasan zakon koji neće ostavljati nikakve dvojbe”, dodao je Grbin.

N1
N1
N1
N1
N1

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare