Šef HLK-a otkrio: “Tri su ključna razloga zašto liječnici odlaze vani”

Vijesti 03. stu 202217:39 1 komentar

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u Newsroomu je komentirao zdravstvenu reformu. Istaknuo je da je reforma zdravstva jedna od vječnih tema, a dodaje da je ova posljednja popis lijepih ciljeva, no da ne vidi kako bi se oni mogli konkretno postići. Luetić je govorio i o nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a komentirao je odlazak liječnika iz Hrvatske, navodeći da su tri ključna razloga zašto odlaze raditi vani.

“Reforma zdravstva je vječna tema. Ja sam 23 godine u sustavu, radim kao liječnik. Ministar Beroš je deseti ministar koji je predstavio svoju reformu, dakle vječna tema”, kazao je Luetić.

Kada se govori o reformi, Luetić navodi da treba vidjeti što se konkretno navodi.

VEZANE VIJESTI

“Reforma je potrebna radi unaprjeđenja sustava, a ne da se učini manje dostupnim i kvalitetnim. Kad gledamo ovdje, puno je lijepih ciljeva – zdravlje je prvo preventiva, želimo bolje ishode, želimo dostupniju zdravstvenu zaštitu, ali u onim potrebni koracima koji trebaju slijediti da dođemo toga, ne vidimo konkretna rješenja koja će nas dovesti do tih ciljeva”, navodi predsjednik HLK-a.

Ističe da se zdravstveni sustav ne može gledati razdvojeno jer je to sustav spojenih posuda što znači da ako se primjerice promijeni nešto u bolnicama, doći će do promjene i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Od svih segmenata zdravstva dvije su ključne komponente – kadrovi i finacnije. Naravno, tu je i infrastruktura, organizacija…, ali kadrovi i financije. Ovaj prijedlog govori da će se postići financijska stabilnost, ali ne vidimo na koji točno način. Kad govorimo o kadrovima, ne vidim kako će ovako predložena rješenja utjecati pozitivno na zadržavanje liječnika u Hrvatskoj i zadržavanje i privlačenje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, pojasnio je Luetić.

Smatra da je u ovom trneutku najveći problem kojim se mora baviti ministarstvo zdravstva primarna zdravstvena zaštita. “Ona je kadrovski devastirana. Prije šest godina liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti starijih od 55 godina bilo je 24%, danas je to 55%. Dakle, onih koji su 10 godina do odlaska u mirovinu. Imamo ih i stotinjak manje nego prije 6 godina. U mandatu ove administracije imamo značajni pad liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.”

Zašto liječnici odlaze?

Osvrnuo se i na kritike na prijedlog da mladi liječnici koji završe fakultet godinu dana moraju odraditi u obiteljskoj medicini, a nakon toga mogu na specijalizaciju. Luetić to opisuje kao vatrogasnu mjeru da bi se pokrio nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Smatra da takav sustav neće zaživjeti.

“Time bi se obvezali svi netom diplomirani liječnici da godinu dana moraju odraditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ne govori se o tome na koji će način raditi. Kad bi takav sustav zaživio, on bi značio da bi vi i ja svake godine imali drugog obiteljskog liječnika”, navodi Luetić.

VEZANE VIJESTI

Ističe da to neće riješiti kadrovsku devastaciju nego da će dovesti do nezadovoljstva među mladim liječnicima.

Kaže i da bi Komora htjela veće ovlasti. “Mi ćemo u ovo e-savjetovanju i kroz konkretne prijedloge izmjena zakona predložiti prebacivanje javne obvlasti s ministarstva na Komoru što se tiče specijalizacije doktora medicine. Mislimo da bi to bio korak u pravom smjeru, a neke bliske države su već otišle u tom smjeru.”

Isitiče i da treba ići sa stimulativnim mjerama. “Obveze, dekreti, zabrane – to pripada nekim prijašnjim vremenima.”

Govorio je i zašto liječnici odlaze iz Hrvatske. “Kad smo prije nekoliko god anketirali liječnike mlađe od 40 godina koji većinom odlaze van, postoje tri ključna razloga – uvjeti rada, uređenost sustava, a tek na trećem mjestu su plaće.”

Kaže da su uvjeti rada i tri milijuna prekovremenih sati koji hrvatski liječnici godišnje skupe.

Luetić je govorio i o listama čekanja. “Sustavno se treba iz dana u dan baviti listama čekanja. A da biste imali dobro upravljanje listama čekanja, morate imati kompletno informatiziran sustav.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare