Stižu nova pravila za sigurnost igračaka u EU-u. Evo što se mijenja

Vijesti 31. srp 202309:44
Pixabay

Svaka igračka u EU morat će posjedovati digitalnu putovnicu, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način ugroziti djecu, piše u ponedjeljak Večernji list.

Postrožuje se i lista zabranjenih tvari u materijalu igračaka: na putovnici, odnosno u igrački, nikako od sada neće smjeti biti ni endokrini disruptori, tvari za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu utjecati na endokrini sustav.

U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2000 kemijskih spojeva, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

Najnovijim prijedlogom Europske komisije o sigurnosti igračaka postrožuju se već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Igračke dobivaju putovnicu

Svaka igračka morat će imati digitalnu putovnicu za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom.

Od uvoznika se zahtijeva da na granicama EU predoče digitalne putovnice za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim informatičkim sustavom provjerit će se sve putovnice za proizvode na vanjskim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljite carinske provjere.

Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.

Ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlast zahtijevati povlačenje takvih igračaka s tržišta.

Iako su sastav, pakiranje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najsigurnijima na svijetu, sad se još postrožuje i jasno je propisano koliko veliki mogu biti dijelovi igračke da djeci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili dišne puteve.

Pozornost je i na ambalaži koja ne smije predstavljati opasnost, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.