Što je Hrvatska za strance? Tranzitna točka ili obećana zemlja?

Vijesti 18. tra 202320:16 1 komentar
N1

Sve je veća potreba za radnom snagom u Hrvatskoj, a zbog masovnog iseljavanja hrvatskih državljana - poslove sve više preuzimaju stranci. Je li za njih Hrvatska tek tranzitna zemlja i kada će se u Zagrebu smanjiti redovi stranaca koji čekaju pred policijskom postajom u Remetinečkom Gaju zbog izdavanja radnih i boravišnih dokumenata u Hrvatskoj?

Mustafa već 8 godina ne živi u Aleppu, svom rodnom gradu u Siriji. Rat ga je natjerao da zatraži azil i ode u Njemačku, pa naposljetku i u Hrvatsku. Od prije godine i dva mjeseca vlasnik je brijačnice u centru Zagreba.

“Jako sam sretan ovdje i postoji mnogo poslova u Hrvatskoj koji trebaju radnike pa mislim da su svi sretni zbog toga”, kazao je Mustafa Saleem, frizer i brijač iz Sirije.

“U početku mu je nedostajala obitelj, no uskoro će ponovno biti s njima, dodao je Kroz iduća dva mjeseca doći će moja majka i zauvijek ostati samnom”
“Znači, doselit će u Zagreb?”
“Tako je. Pripremio sam joj sve dokumente, ali zbog cijele situacije ne može još doći”

Iako Mustafa nije imao problema s radnom i boravišnom dozvolom u Hrvatskoj, mnogi stranci provode sate čekajući ih od noćnih sati.

Brže će se riješiti sve ono po što su došli, ukoliko dođu u normalno vrijeme 10,11,12… A ne da od 3 ujutro čekaju otvaranje vrata  u 7 sati jer tu već gubite 4 sata. Brojeve će uvijek dobiti. Prilagodit ćemo se apsolutno potrebama tog dana za reguliranje statusa svih koji dođu, objasnila je Marija Goatti, glasnogovornica PU Zagrebačke.

Brojevi izdanih radnih dozvola za strance Hrvatskoj – ruše sve rekorde u, prvenstveno turizmu, ugostiteljstvu i građevini. Samo u prošloj godini izdano ih je oko 125 tisuća.

“Mogu samo reći da je ove godine do 31. ožujka izdano 38 tisuća i 46 radnih dozvola. Što je povećanje u odnosu na tri mjeseca 2022. za 57%. Mislim da to dovoljno govori koliki je interes”, kazao je Dario Dudas, načelnik sektora za strance u MUP-u.

Da je interes stranaca za radom i životom u Hrvatskoj premašio sva očekivanja, slažu se i poslodavci. Upozoravaju da je zbog nedostatka domaće, uvoz strane radne snage postao trend koji će nastaviti rasti .

“Nedavno sam čula kroz vijesti da je bilo izdano generalno 150 tisuća radnih dozvola općenito u Hrvatskoj. Da je potreba za 300. Općenito. Ne za turizam. Znači, to je ozbiljan problem. Ako se sjetite, mi smo prije nekakvih 8 godina bili na Zavodu za zapošljavanje s tolikim brojem nezaposlenih”, objasnila je Josipa Futt Ferlan, direktorica lanca hotela u Zagrebu.

Zbog nedovoljnog broja radnika i čekanja po 2 mjeseca na radne dozvole za strance, poslodavci često i odustaju od projekata uz financijske gubitke.

“On (strani radnik), ili pronađe drugdje posao pa kad vi ishodite papire više ga nemate, ili za radnike iz trećih zemalja koji trebaju vaditi vizu imate situaciju da je on tu čekao radnu dozvolu, sad čeka vizu, dok čeka vizu istekne mu radna dozvola i opet ne može ući u zemlju. Dakle, problemi su vrlo ozbiljni”, kazao je Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke.

Kako bi se pojednostavile i ubrzale procedure za rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj – u pripremi su izmjene i dopune Zakona o strancima.

“Predložit ćemo da dozvola vrijedi 3 godine. Dat ćemo im vrijeme od 2 ili 3 mjeseca da, ako nema još radno mjesto da može tražiti posao i ostati u zemlji. Produžit ćemo i važenje dozvola takozvanih plavih karti za visokokvalificirane radne stručnjake. Proširit ćemo i obuhvat tih stručnjaka i ne samo da im kao dokaz služi samo diploma već i prethodno radno iskustvo. Produžit ćemo i sezonski rad ,to je sad bio problem, na maksimum koji dozvoljava direktiva – to je 9 mjeseci godišnje, sada je maksimalno 6 mjeseci”, kazao je Žarko Katić, državni tajnik MUP-a.

A izmjene i dopune Zakona o strancima naći će se u saborskom čitanju do ljeta, dok se njegovo usvajane očekuje u studenom ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare