Što se zbiva s obnovom Zagreba? Obitelji Metelko kuću srušili, nova ni na vidiku

Vijesti 21. ožu 202323:02 0 komentara

Zagrepčani će dočekati i treću godišnjicu potresa, a obnova je daleko od onoga što je dosad trebala biti. Nijedna izgrađena kuća, a nisu ni srušene sve koje bi trebale biti, odnosno jest tek njih petina. Ministar priznaje da nije zadovoljan trenutnim stanjem, ali najavljuje plan za ovu godinu koji uključuje početak gradnje 100 novih zamjenskih obiteljskih kuća, kao i ubrzanje procedura.

Posjetili smo lokaciju u Jalševcu na kojoj je do 14. lipnja 2021. stajala kuća Damira Metelka. Toga dana kuća je srušena, a 21 mjesec kasnije, tu je drugi ministar, nema više Fonda za obnovu, ali nema ni nove kuće obitelji Metelko.

“Nešto u toj priči nije normalno. Nije normalno jer gradi se svuda okolo, privatni investitori grade, a sve ono što ide na natječaj, ne može proći. Nema logike”, kazao nam je Damir Metelko.

Natječaj za gradnju nove kuće obitelji Metelko pao je već nekoliko puta pa radovi na onome što je trebala biti prva zamjenska kuća nakon zagrebačkog potresa nisu počeli kada su trebali – lanjskog ožujka.

“Ja se nadam da će u sljedećih 6 mjeseci početi gradnja. Mislim, iz više razloga. Prvo, sljedeća godina je izborna godina pa će neke stvari krenuti jednostavno. A druga stvar, nešto se mora riješiti. Nelogično je da se baš ni za jednu kuću ne može naći izvođača”, dodaje Damir Metelko.

Za njegovu kuću radi se novi projekt pa neće biti među 21 zamjenskom kućom za koje je u tijeku javna nabava. U tri godine nije izgrađena niti jedna, a treba ih 247.

“Žao mi je što nismo napravili toga više. Razumijem često puta i ogorčenje naših sugrađana. Odlazim kod njih svaki dan, kad god mogu sam na području Petrinje, Gline, Siska, zagrebačkog područja. I razumijem nezadovoljstvo naših sugrađana”, kazao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Ali, ove godine, najavljuje Bačić, bit će u izgradnji čak 100 kuća.

“Sustav je trebao pomoći, a ispao je nevolja građanima”

Kada je riječ o konstrukcijskoj obnovi, ni tu stanje nije puno bolje, radovi na 23 kuće su završeni, a zahtjeva za takvom obnovom je gotovo 2000. Među onima koji čekaju da im svane su i stanari Palmotićeve 27. Na ponekom prozoru još se nazire svjetlo, ali većina ih je morala je iseliti. Rezultat je i dalje isti – sve stoji kako je i bilo tog 22. ožujka.

“Morali smo se preseliti, djeca su krenula u drugu školu. Često puta se ne osjeća da su ti ljudi uistinu stradali, da su se morali iseliti, da su ostali bez svojih domova. I to je ono što nas muči. Nadamo se čim prije doći u svoje domove, a prošlo je već više od 1000 dana, prošle su tri godine”, rekao nam je Alan Čaplar, jedan od stanara iz Palmotićeve.

U zgradi koja sad ima crvenu naljepnicom živjelo je čak 37 stanara, od toga čak 12 pravnika pa su se svi odmah uhvatili posla, krenuli prikupljati dokumentaciju koaj je težila 6 kilograma. Ali u napretku ih je zaustavio – sustav.

“Problem je zapravo u tome što je sustav, koji je trebao biti pomoć građanima u nevolji, zapravo ispao nevolja građanima. On je ispao kao nešto što je zapravo zakompliciralo cijeli taj postupak obnove”,

dodaje Alan Čaplar.

A sustav je pao na raznim testovima. Pa tako u Zagrebu čak nisu niti srušene sve kuće koje su trebale biti, tek njih 73 od ukupno 409.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević dan uoči obljetnice potresa s ministrom je obilazio gradilišta – od onih gdje se obnavljaju višestambene zgrade do institucija. U obećanja ministra Bačića očito vjeruje.

“Prođite malo po gradu, imate jako puno skela, imate jako puno privremenih regulacija prometa koje mi reguliramo u Gradu Zagrebu. Ja točno vidim svaku višestambenu zgradu koja krene u konstrukcijsku obnovu i konačno se to pomiče. Žao mi je što je prošlo tri godine, ali ipak sam više optimističan nego što sam bio prije”, poručio je gradonačelnik.

A optimističan je ministar i oko potrošnje novca iz Fonda solidarnosti, iako je potvrdio da trenutačna iskorištenost 49 posto.

Podsjetimo, ako se novac ne utroši do kraja lipnja, morat će se vraćati. Ironično je da je među projektima koji su trebali obnavljati tim novcem i zgrade Sabora i Vlade, a od toga očito neće biti ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!