Stručnjaci ne štede Plenkovićevu ideju o izmjenama ZKP-a, evo što kažu

Vijesti 15. velj 202320:37 0 komentara
N1

Nakon što je premijer Andrej Plenković u istu rečenicu stavio političku štetu koju trpi zbog poruka iz istrage koje se objavljuju i najavu da će dostava tih informacijama postati kazneno djelo, pojašnjenja koja je ponudio njegov ministar seciraju pravnici. Mnogi smatraju da je predstavljena ideja, ne samo isihtrena, već i neprovediva i neučinkovita.

Uz to, ako to nije odmah bilo jasno, sada nema sumnje: sve je još uvijek ideja. Nije razrađena, nije konkretizirana i čak još ne postoji radna skupina koja bi na tome trebala raditi.

Kako dokaze iz spisa zaštititi od javnosti prije nego on stigne na sud, prije mjesec dana razgovarala je radna skupina, kaže Ivan Turudić koji je njen član. Treba postojati balans između slobode medija i zaštite istrage i okrivljenika, dodaje, no potreba za tim, kaže, postoji.

“Ne znam kako izgleda, ona (odredba) ne postoji. Razgovarali smo o tome da se treba zaštititi tajnost postupka, pa smo zaključili da se to ne može izmjenama ZKP-a nego KZ-a i za to je potrebna druga radna skupina”, rekao je Turudić.

Uz Turudića, u istoj skupini je i tužiteljstvo koje uobičajeno svoje pravne stavove o tome i o najavi Ministarstva da će uvesti kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja dokaza ne želi podijeliti s javnosti.

“Članovi radne skupine iz reda zamjenika u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske neće davati izjave budući da o izmjenama zakona ne komuniciraju u javnosti, već to čine tijekom sastanaka radne skupine”, poručili su.

Već nakon što je ministar Ivan Malenica, u pokušaju pojašnjavanja premijerove izjave, otkrio kako bi se zvalo novo kazneno djelo i koja je namjera, brojnim pravnicima bilo je, kažu, jasno da ideja nije razrađena. Jer sve što su, kažu, dosad čuli zvuči kontradiktorno i neučinkovito.

“U izmjene zakona se ide ovako ad hoc, nepromišljeno, s određenim kontradiktornostima, s obzirom na ono što već u zakonu imamo, ide ovisno o dnevnopolitičkim potrebama, a to onda uvijek rezultira lošim rješenjima koje niti će biti učinkovite, niti će štititi istragu ili presumpiciju nevinosti”, smatra odvjetnica Dubravka Krklec.

A da je to prava namjera mnogi ne vjeruju nakon što je premijer izjavio da mu je dosta političke štete koju mu rade objavljene informacije iz spisa u posljednje vrijeme. U porukama se spominju i njegovi inicijali i imena njegovih suradnika.

Arsen Bauk je zato primjerice u Saboru čitao i premijerov maturalni rad u kojem je, tvrdi, napisao da je vladajuća klasa izvor informacija.

“‘Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor’. Džaba ti Europa, prijatelji, kad si zaboravio da se Reuters ne može zaustaviti”, rekao je Bauk.

“Mislim da je premijeru Plenkoviću primarni cilj da se daljnjim objavama informacija od tri milijuna poruka dodatno ne kompromitira”, smatra pak zastupnica Centra Dalija Orešković.

Da to nisu motivi, kao niti želja da se ograniči sloboda medija ponavljaju pak u Ministarstvu pravosuđa. Nova rješenja su, tvrde, još ranije zatražili, ne samo članovi radne skupine, nego i institucije.

“Ističemo da je u studenom prošle godine održan međuresorni sastanak Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave i Državnog odvjetništva na kojem se je razgovaralo o problematici curenja informacija odnosno distribuiranja sadržaja dokaznih te je zaključeno da je riječ o negativnoj pojavi koja narušava probitke kaznenog postupka, stoga je potrebno pronaći adekvatnije zakonsko rješenje”, poručili su.

Konkretna odredba još nije napisana. Ne postoji još niti skupina kojoj bi to bio zadatak, kao niti rok. Tu je zasad samo bombastična najava premijera koji se o mogućnosti sprečavanja objave informacija iz spisa – brzo predomišlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!