Sve više gradova uvodi mjere zbog prevelikog broja turista, među njima je i jedan hrvatski

Ekonomija 10. svi 202419:39 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Sve više popularnih turističkih destinacija bori se protiv masovnog turizma uvođenjem određenih mjera. U nastavku pročitajte kako se neki od gradova nose s prevelikim brojem turista.

Venecija (Italija)

Posjetitelji Venecije moraju platiti ulaznicu u rasponu od 3 do 10 eura kako bi ušli u grad. To je poboljšalo životni standard stanovnika, a smanjilo broj turista. Venecija je također zabranila ulazak velikih brodova za krstarenje u poznatu lagunu, piše Economic Times.

Unsplash/ilustracija

Atena (Grčka)

Prema najavama, Akropolu će svaki dan posjetiti samo 20.000 posjetitelja, a Grčka je također odlučila uvesti ulaznice na određenim turističkim odredištima.

Santorini (Grčka)

Ne samo da je ograničen broj posjetitelja na 8000 dnevno nego je pretilim turistima zabranjeno jahanje magaraca.

Unsplash/ilustracija

Machu Picchu (Peru)

Glavna atrakcija Perua je tvrđava Inka iz petog stoljeća. Turistima je dopušten ulazak samo u jednom od dva termina svakog dana kako bi se spriječile gužve. Nadalje, svaki turistički vodič smije voditi samo deset gostiju istovremeno.

Postoji dnevno ograničenje broja posjetitelja. Od 2024. iznosi 4500 osoba dnevno, a u iznimnim situacijama može se dopustiti do 5600 posjetitelja dnevno.

Unsplash/ilustracija

Pariz (Francuska)

Pariški Louvre ograničio je dopušten broj posjetitelja na 30.000 dnevno.

Unsplash/ilustracija

Barcelona (Španjolska)

Barcelona naplaćuje gradsku naknadu u iznosu od 3,25 eura. Uz to, zatvoren je sjeverni lučki terminal za kruzere. Kratkoročni najam soba i izgradnja novih hotela zabranjeni su u gradskoj jezgri.

Unsplash/ilustracija

Portugal

Portugal planira naplaćivati ​​glasno puštanje glazbe na popularnim plažama, a kazne bi mogle ići u raspni od 200 do 36.000 eura.

Dubrovnik (Hrvatska)

I Dubrovnik je krenuo u borbu protiv masovnog turizma, a provodi se akcija “Poštujte grad” koja podrazumijeva ograničenja za određena ponašanja. Tako je Dubrovnik počeo preporučivati putnicima da svoju prtljagu s kotačićima ostave kod kuće.

Pretjerani broj turista izaziva ljutnju kod Dubrovčana, zbog čega je tamošnji turistički ured odlučio nešto poduzeti. Objavili su video sa savjetima o pravilnom ponašanju za turiste, a grad preporuča da posjetitelji svoje kovčege nose, umjesto da ih vuku za sobom na kotačićima i tako oštećuju povijesne ulice grada.

Prošle godine je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za N1 pojasnio da su s akcijom “Poštujte grad” počeli 2017., a projekt je uključivao i smanjenje broja turista u povijenoj jezgri.

Budući da je građanima smetala i preglasna glazba u ugostiteljskim objektima, uvedena je karta buke te su postavljeni i fiksni mjerači buke.

Uz navedeno tu je i zabrana nepropisnih odijevanja, zabrana vožnje bicikla u staroj gradskoj jezgri, ali i zabrana puštanja kućnih ljubimaca.

Primjerice, prije dvije godine dvije su osobe kažnjene jer su bile nedolično odjeveni te im je naplaćena kazna u iznosu od 1000 kuna. Iz Grada podsjećaju da se u povijesnoj jezgri Grada između ostalog zabranjuje hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!