Svećenik o konferenciji: Ne mislim da će nadbiskup Hranić moći mirno spavati

Vijesti 26. ožu 202318:40 > 19:02 3 komentara

Teolog i katolički svećenik Dalibor Milas u Dnevniku N1 televizije je govorio je o svećeničkom zlostavljanju, a osvrnuo se i na konferenciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji je, prema pisanju tjednika Novosti, znao za svećenika pedofila iz vukovarskog nasilja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa

“Nažalost je riječ o globalnom fenomenu. Bio sam uvjeren da neke stavri poput konferencije nadbiskupa Hranića nisu bile moguće. Međutim, kad vidim i čujem neke stvari, neke pokušaje loše obrane, onda vidim da smo tek započeli s procesom razrješavanja ovog problema”, kazao je Milas.

Osvrnuo se i na ulogu pape Franje i njegov pristup ovim događajima, navodeći da se počelo raditi na problemu.

“Činjenica je da se konačno nešto radi. Imali smo primjere i od strane Vatikana gdje se predugo guralo pod tepih, nije se reagiralo na vrijeme. Mislili su da skrivanjem pod tepih, premještanjem pedofila iz jedne župe u drugu ili čak druge države čine dobro crkvi. I sad vidimo da su oni koji su to radili naškodili crkvi više nego drugi”, rekao je Milas i dodao:

Papa Franjo i njegovi ljudi rade na tome da se ovaj problem pokuša popraviti, da se stvari pokušaju popraviti, ali iz perspektive žrtava neke strvari je nemoguće popraviti sada.”

Osvrnuo se i na primjere iz Njemačke i Portugalu. “I Njemčaka i Portugalska biskupska konferencija su sami pokušali popraviti stvari, angažrirali su privatne firme i neovisne vještake koji su trebali istražiti dubinu problema. Tek po objavljivanju njihovih izvještaja primijetili smo da su stvari gore nego što se mislilo.”

“Zločine pedoflije u crkvi potrebno je i zakonski procesuirati”, istaknuo je.

Milas je naglasio i problematičan odnos prema žrtvama. “S jedne strane se prikazujemo kao čuvari moralnih standarda i vrijednosti, a s druge strane žrtve guramo u drugi ili treći plan i to samo da bismo navodno zaštitili dobar glas crkve, kao da žrtve nisu bile dio crkve. Ne treba zaboraviti da su žrtve zlostavljanja bile usko vezane za samu crkvu. Pitanje je samo kakva se poruka šalje – jesu li samo svećenici dio crkve? Što s ljudima koji su propatili zbog našeg skrivanja nekih stvari?”

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Franz-Josepha Bodea iz Osnabrücka koji će ujedno napustiti tu biskupiju na sjeverozapadu Njemačke, objavio je u subotu Vatikan o ordinariju kritiziranom zbog postupanja prema optužbama o zlostavljanju u Crkvi. Milas navodi da je u Njemačkoj normalno davanje ostavki, ne samo među biskupima nego i političarima. “Kad je netko od domaćih biskupa dao ostavku?”, pita se svećenik.

Ponovno se osvrnuo na konferenciju nadbiskupa Hranića. “Vidio sam čovjeka koji je uvjeren da nije napravio ništa loše, ja suosjećam s njim jer nije svjestan situacije u kojoj se našao. Da je Hranić njemački biskup, iste sekunde bi nakon one konferencije dao ostavku. Međutim, kod nas se te stvari tretiraju kao sramota.”

“Problem crkve je općenito što smo žrtve gurnuli u treći plan. Malo više fokusa na žrtve, a manje na zlostavljače”, dodao je teolog.

Komentirao i kakav slijed događaja očekuje nakon Hranićeve konferencije. “Očekujemo možda malo konrtetniji angažman nuncija u Hrvatskoj i kongregacije dikasterija za biskupe, ali sudeći po tome kako je to bilo u svijetu, ne mislim da će nadbiskup Hranić moći mirno spavati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare