Tko je kriv za poskupljenja nakon eura? “Premijer Plenković je ispao naivan”

Vijesti 08. sij 202310:22 3 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Mladenka Šarić (Večernji list) i Nataša Božić (N1) u Točki na tjedan komentirale su aktualne događaje u Hrvatskoj.

“Kako je moguće da istekne zabrana pristupa?”

Božić se osvrnula na slučaj obiteljskog nasilja u Zagrebu gdje je muškarac napao ženu i dijete, pri čemu je dijete preminulo od ozljeda.

“Kako je moguće da istekne zabrana pristupa? Što to znači? Vrlo često se u Hrvatskoj daje previše šanse nasilniku, roditelju i roditeljskim rpavima i o njima se vodi puno više računa nego o pravima djece”, kazala je Božić.

“Netko tko je bio nasilnik s prekidom mjera nije prestao biti nasilnik, samo je nestao nadzor i on je dobio slobodu realizacije sovjih zlih namjera. Mi smo društvo u kojemu nasilje, pogotovo obiteljsko nasilje, nije problem”, dodala je Šarić.

Božić dodaje da Hrvatska ima relativno dobar zakonski okvir, ali ima relativno lošu sudsku praksu.

“Kad netko potegne sjekiru na malo dijete ženu, shvatiš da nitko nema pravo ne miješati se, makar i anonimno dojaviti da se nešto događa”, navodi Šarić.

“To dijete je moralo biti zaštićeno jer je njegova mama prijavila nasilje”, istaknula je Božić.

Poskupljenja nakon konverzije

Od prelaska s kune na euro svjedoci smo nizu poskupljenja i zaokruživanja cijena. Šarić navodi da je u cijeloj priči premijer Andrej Plenković ispao naivan.

“Rekla bih da je Plenković ispao naivan jer je vjerovao da će se svi sudionici u toj velikoj promjeni držati nekog gentelmanskog dogovora da će sve biti onako kako je dogovoreno, a u korist hrvatskih građana. To se nije dogodilo”, kazala je.

Dodaje da smo imali poskupljenja i prije uvođenja eura. “Ispao je naivan što ove mjere koje sad najavljuje nije pripremio prije prelaska na euro. To je napravila Slovenija, ona nije čekala da se dogode poskupljenja pa da tek onda pune pušku. Oni su pripremili i taj model crnih lista, godišnjeg nadzora… Mislim da bi bilo dobro da su mjere napravljene prije prelaska jer bi možda amortizirale ovo nekorektno zaokruživanje cijena.”

Osvrnula se i na ogromne razlike u cijenama u istim trgovačkim lancima u Sloveniji u odnosu na Hrvatsku.

“Zbog čega su cijene u Sloveniji bitno niže nego u Hrvatskoj u istim trgovačkim lancima? Jedan trgovački lanac u Sloveniji ima cijene 20-30 posto niže nego u Hrvatskoj. U Sloveniji zaradi godišnje 15 milijuna eura, a u Hrvatskoj 50. Po meni se tu radi i o pohlepi trgovačkih lanaca i dobavljača”, rekla je Šarić.

Božić tvrdi da premijerovi pozivi prema trgovcima da vrate cijene na one koje su bile 31.12. nije ozbiljan pokušaj da se riješi problem.

“Ova preporuka (da se vrate cijene na one od 31.12.) je samo PR akcija a ne ozbiljan pokušaj jer ne psotoji kaznena odredba koju to kršenje preporuke vuče”, navodi ona.

“Stvar je propuštena. Poruka koja je poslana svima prije prelaska je da su poskupljenja nešto što državi nije bilo bitno. Što je bio najveći strah građana prije eura? Da će sve poskupjeti. Zašto? Jer je to logika stvari”, dodala je.

N1

“Vlada uvijek napravi 50 posto posla”

Podsjeća da je zaokruživanje cijena počelo puno prije 1. siječnja. “Zaokruživanje se cijena nije dogodilo s 31. na 1. Velika većina još od listopada imaju zaokuružene cijene u eurima, ali ne u kunama. Problem Vlade je što je na to zatvarala oči, a bila je svjesna toga.”

“Apsolutno ću ići u Brežice jer ne želim da me netko pravi budalom. Nema problema, mi kao tržište trebamo reagirati”, dodaje Božić.

Šarić ističe da “ovaj slučaj pokazuje da Vlada uvijek napravi 50 psoto posla umjesto 100 posto”. Navodi da je Vlada intervenirala u PDV, u cijene goriva… te da je neke stvari napravila dobro, no propustila je napraviti mjere sankcija.

Božić dodaje da u ovakvoj situaciji treba reagirati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a Šarić dodaje da se cijene u Sloveniji nikada nisu vratile na stare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare