Treba li Paladina otići zbog obnove? “Ključna i odgovorna osoba nije ministar!”

Vijesti 27. pro 202221:47 0 komentara
Sanjin Strukic / PIXSELL / Ilustracija

Premijer Andrej Plenković napokon je progovorio o sudbini ministra Ivana Paladine nakon konstatacije o nestvarno sporoj obnovi i izjave ministra da ne mora on biti na toj dužnosti. Smjene zazivaju i koalicijski partneri, oporba najavljuje opoziv, a sve je to danas komentirao i sam premijer.

“Imam dojam da ste dobili zadaću da na Badnjak lovite ministre na špici i da ih morate uhvatiti u ofsajdu. Mene love već šest godina pa ništa, neće ni sada”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Obnova je zajednički zadatak svih ministara, ne samo Ivana Paladine i državnog tajnika Gordana Hanžeka, tvrdi premijer koji povlači ručnu i oko svoje nedavne izjave.

“Nije dobar samo jedan segment obnove”

“Kada sam rekao da je obnova nestvarno spora, da budem sasvim precizan, mislio sam na samo jedan segment – konstrukcijsku obnovu i izgradnju zamjenskih kuća. Ovo drugo su sve nekakve špekulacije o kojima ja danas niti kanim niti namjeravam govoriti,  a dalje ih neću komentirati”, rekao je premijer.

Premijer je, tvrdi, proveo blagdanske dane u krugu obitelji pa je tek danas vidio oko čega je nastao problem. Kolege Ivana Paladine najradije se ne bi miješali, no neki mu staju u obranu.

Na pitanje novinara treba li ministar Paladina otići ili ostaje, ministar Marin Piletić je rekao: “Kuda ide? Nemamo te informacije”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković  je s druge strane komentirala: “Ministar je ministar dok ima povjerenje u Vladi, a ministar Paladina radi odgovorno svoj posao. Trudi se, ima tešku zadaću, proces treba ubrzati, a ministar Paladina daje sve od sebe i postiže rezultate”.

Da rezultati ipak postoje smatra i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čija je županija stradala u oba potresa.

“Sigurno nije ministar Paladina odgovoran za ono što se nije napravilo prije dvije godine. Napravljen je veliki iskorak u komunikaciji, ali i u radu samog ministarstva i Fonda za obnovu. Danas postoje deseci rješenja i odluka, a prije tri mjeseca nismo imali ni to”, rekao je.

Posve drugo viđenje situacije imaju Kolarove stranački kolege koji spremaju novu akciju u Saboru.

“Pokrenut će se pitanje opoziva ministra Paladine”

“SDP će poslije 15.1. pokrenuti pitanje opoziva ministra Paladine ako ga dotad neće smijeniti premijer Plenković. Ovo nije nestvarno nego je sramotno. Dakle, ključna i odgovorna osoba za to je Andrej Plenković, a ne toliko ministar”, kaže Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Nakon Milorada Pupovca koji je rekao da se mora napraviti rez jer se čaša strpljenja prelila, drugi partneri su ipak nešto oprezniji.

“Mislim da treba napraviti sve kako bi obnova bila brža, ali ne mogu ja reći što jer nisam u stranci. Premijer će odrediti hoće li Paladina ostati”, smatra Predrag Štromar iz HNS-a.

No, premijer u četvrtak, na drugu obljetnicu potresa, ne misli ponavljati gorko iskustvo iz Petrinje.

“Nećemo ići u Petrinju zato što smo bili ondje prije koji dan, a uz to imamo i puno aktivnosti i sjednicu Vlade, a pripremamo se i za Schengen i uvođenje eura. Obnova ostaje stalan prioritet. Hvala vam puno”, rekao je Plenković.

O Paladini i Hanžeku očito će još biti riječi. Paladina navodno traži da ode sam s mjesta ministra jer ne želi biti prikazan kao glavni krivac za fijasko s obnovom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!