Turudić prijavljen zbog povrede kodeksa sudačke etike

Vijesti 15. velj 202410:51 > 11:23 5 komentara
Sandra Simunovic/PIXSELL

S Vrhovnog suda je priopćeno da predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

“Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike.

Napominjemo da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće)”, stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno s Vrhovnog suda.

Slučaj imenovanja Ivana Turudića novim glavnim državnim odvjetnikom već tjednima ne izlazi iz fokusa javnosti. Turudićevi kontakti s Josipom Rimac i Zdravkom Mamićem, a kasnije i njegovo saslušanje o tome pred saborskim Odborom za pravosuđe, doveli su do toga da ga oporba proziva za laganje. Ministar pravosuđa u njegovom kontaktu s Mamićem ne vidi ništa sporno.

Iako je njegovo imenovanje već prošlo i Sabor i, kako sada stvari stoje, gotova je stvar, sve dok ne istekne mandat Zlate Hrvoj Šipek i on ne sjedne u njenu fotelju, Turudić je sudac i podliježe pravilima koja svi suci moraju poštovati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare