“Umjesto da se problem rješava sad, prolongira se da bi netko bio spasitelj”

Vijesti 23. ožu 202312:11 0 komentara
N1

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u Studiju uživo N1 telelvizije. Komentirala je izmjene Zakona o osobnoj asistenciji te projekt Ministarstva obrazovanja o cjelodnevnoj školi.

Podsjetimo, novim prijedlogom Zakona, roditeljima njegovateljima produžit će se mogućnost primanja naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta, drugim zakonom ukidaju se osobni asistenti koji roditeljima pomažu pri njezi bolesnog djeteta.

Glasovac kaže kako su to dvije odvojene stvari.

“Kad govorimo o naknadi koju trenutno roditelji njegovatelji sad nemaju, već se moraju odmah nakon smrti djeteta prijaviti na Zavod za zapošljavanje, mislim da je taj zakon trebao biti u Saboru odobren, bez obzira na to što prijedlog dolazi od strane opozicije”, rekla je Glasovac i dodala da ne vidi razlog zašto se mora čekati toliko dugo na donošenje zakona.

Što se tiče zakona o asistenciji i zakonu o osobnim invalidninama, Glasovac kaže da je bilo obećano da će stupiti na snagu početkom siječnja ove godine i dodaje da su opet ti ljudi prevareni i stavljeni na čekanje.

“Zakon je stavljen na javno savjetovanje i rasprave, ali mislim da u tome prijedlogu zakona ima otvorenih pitanja oko kojih će se lomiti koplja tijekom rasprave u Hrvatskom saboru”, kaže Glasovac.

Na pitanje hoće li Vlada napraviti iskorake kojima će pomoći obiteljima, Glasovac kaže da vladino opravdanje o cjelovitom rješenju nije ništa drugo do opravdanje za odgađanje donošenja zakona već danas. Kaže da je opri donošenju Zakona o socijalnoj skrbi i paketa svih zakona, gdje se vidjelo da je to cjelovito rješenje prouzročilo kaos u sustavu socijalne skrbi. Podsjetila je na Zakon po kojem se korisnicma socijalne skrbi država upisivala na nekretnine, koji je ukinut nakon pristiska javnosti i medija.

“Znači vidjelo se da postoji problem i umjesto da se rješava odmah, prolongoira se, razvlače da ode u predizbornu godinu, da se ne bi zaboravile i da bi se netko pokazao kao veliki spasitelj koji odgovara na zahtjeve”, rekla je Glasovac i dodala da kod donošenja ovih mjera nije pitanje novca već isključivo ega koji se nažalost lomi preko najranjivijih skupina društva.

Komentirala je o izjavu ministra Marina Piletića koji je rekao da pri donošenju HDZ-ovgo prijedloga o davanju naknade roditeljima njegovateljima ne radi o promjeni stava te stranke. Glasovac kaže da to nije točno i da je HDZ promjenio mišljenje pod utjecajem javnosti.

“U mišljenju vlade koje potpisao Andrej Plenković, desetak dana prije nego smo raspravljali o tom zakonu u Saboru, jasno piše da je Vladi logično da roditelji njegovatelji gube pravo na naknadu nakon srmti djeteta jer prestaje razlog konzumiranja tog prava jer se naknada konzumirala zbog teško bolesnog djeteta”, kaže Glasovac i podsjeća da je taj stav obrazlagala zastupnica Ljubica Lukačić.

Kaže da je tek nakon što je Plenković vidio da će mu takav stav nanijeti štetu, da nastupa kopernikanski obrat. Podsjeća kako to nije prvi put da Plenković tako radi.

“Prelazak škola u jednosmjensku nastavu prijeko potreban”

Komentirala je i novi prijedlog Cjelodnevne škole. Rekla je da podržava projekt jednosmjenske nastave, ali da joj je teško reći hoće li kroz četiri godine taj program zaživjeti.

“Podržavam da se Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja je donesena 2014. godine bez glasa protiv u Saboru, konačno, nakon pustih turbulencija s više ministara, konačno idemo njenim putem”, kaže Glasovac i naglašava da je to hrvatska strategija.

Kaže da misli da je prelazak škola u jednosmjensku nastavu prijeko potreban, da je ovaj put dobar te da na njega jedino primjedbi oko organizacije. “Djeca bi uz redovni dio nastave u školi trebala imati pomoć oko pisanja domaće zadaće, učitelji i nastavnici bi se mogli puno više posvetiti darovitoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju te da se sustav prilagodi svakom djetetu i izvuče iz njega ono najbolje i njegov maksimum”, kaže Glasovac.

Smatra da bi trebalo paralelno s procesom izgradnje obrazovne infrastrukture, uvođenjem cjelodnevne nastave voditi računa o tome koliko će se pri tome povećati radno opterećenje nastavnog osoblja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!