“Rast će naknada roditeljima njegovateljima, najmanja neće biti ispod 5000 kuna”

Vijesti 21. ožu 202311:02 1 komentar
N1

Nakon što je Sabor većinom glasova odlučio da roditelj njegovatelj, ukoliko mu dijete koje je njegovao premine, mora odmah drugi dan prijaviti se na burzu rada te ostaje bez ikakve naknade, stvar je jučer presjekao premijer Andrej Plenkoić. "Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta", kazao je Plenković, a danas se oglasio i ministar socijalne skrbi Marin Piletić.

“Nije došlo ni do kakve promjene stava Vlade”, rekao je Piletić.

“Jasno smo komunicirali da je ova godina, nakon što smo započeli veliku reformu socijalne skrbi, godina u kojoj donosimo Zakon o osobnim asistentima, Zakon o inkluzivnom dodatku i zbog svega toga mijenjamo Zakon o socijalnoj skrbi i jasno smo iskomunicirali javnosti i zainteresiranim skupinama da će pravo statusa roditelja njegovatelja biti produženo i nakon smrti djeteta”, dodao je.

Kaže da nisu htjeli da to pitanje bude rasprava političkih prepuzavanja. “Zakon o socijalnoj skrbi je osjetljiv, mora biti donesen na način da se konzultira stručna javnost, da se uključi akademska javnost i da bude sveobuhvatan. Ne mijenjamo samo jednu rečenicu, jedan stavak, nego idemo u opsežnije izmjene.”

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će roditelji njegovatelji naknadu primati još 10 mjeseci nakon smrti djeteta, a ministar Piletić kaže da će se naknada također i povećati.

“Rekli smo da želimo osnažiti položaj roditelja njegovatelja na način da želimo povećati ta prava i po pitanju same naknade. Ovaj iznos koji imaju sada, 4000 kuna, s 1. 1. i povećanjem minimalne plaće je ostao ispod razine minimalne plaće. Jasno smo rekli da idem otaj iznos korigirati, kao što će se i korigirati svi drugi iznosi, od 4500 kuna te 6000 kuna, na koje roditelji njegovatelji imaju pravo”, rekao je.

“Naknade se vežu uz osnovice sustava socijalne skrbi te će biti redefinirana i sama osnovica, kao i kofecijenti. Najniži iznos naknade koji je sada 4000 kuna neće biti ispod 5000 kuna”, kazao je Piletić dodavši da će to bit izmijenjeno kroz Zakon o socijalnoj skrbi.

Te promjene stići će tek na ljeto, a roditelji njegovatelji žele ih što prije te predlažu uredbu. “Uredba nije rješenje. Ona se donosi kad Sabor ne zasjeda, on zasjeda, i danas imamo užu radnu skupinu. Brzo ćemo izaći s konkretnim rokovima”, rekao je Piletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare