Ustavna stručnjakinja poslala poruku i političarima i građanima: Ovo je jako opasna situacija!

Vijesti 16. ožu 202409:54 > 10:07 3 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić u N1 Novom danu s Mašenkom Vukadinović komentirala je kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Njena prvotna reakcija malo nakon objave o iznenađujućoj kandidaturi bila je podosta negativna, naglasila je da se to tako ne radi. Njen stav nije se promijenio.

“Zamislite jedno, da je predsjednik Franjo Tuđman. Ili Kolinda Grabar Kitarović. Biste li na isti način kršili Ustav i imali drugačije stavove? Treba prestati navijati za “naše”, bez obzira tko se kome sviđa. Namjera, najavljena jučer, nesumnjivo je kršenje Ustava”, rekla je Barić i dodala:

“Ovo je nevjerojatno i nečuveno. Ustav moramo zaštititi svi.”

Pojasnila je postoji li u Ustavu konkretna zabrana za potez kao ovaj. Naime, riječ je o presedanu, nečemu što se nikad prije nije dogodilo.

“Ovdje nema rupe. Ustavno pravo najvažnija je grana prava. Svaku granu prava, svaki zakon i svaki propis treba tumačiti kako bi se njegovo pravo značenje naprosto saznalo. Činjenica da imamo trodiobu vlasti, da je predsjednik državni poglavar… Što to znači? Osoba koja se brine za stabilnost vlasti i to ga stavlja u položaj koji je nadstranački, kojim ne sudjeluje u stranačkim izborima. Predsjednika smo 2000. ograničili i njegova uloga postala je jasna, više nema veze s parlamentarnim izborima”, kazala je i odgovorila postoji li konkretna zabrana ovakvog postupka:

N1

“Ne postoji. Ne mogu sve situacije pisati. To je kao da govorite da sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, ne mora se zapisati u Ustavu da bi bilo istina. Nevjerojatno je kakve laži prodaju da ovdje imamo rupu i da mora izrijekom pisati, kad znamo ulogu državnog poglavara. Ovo je jedna od stvari oko nema dvojbe. Što se sada može dogoditi? Ustavni sud će reći svoje.”

Pozvala je ljevicu i desnicu na odgovornost, kako se ne bi narušila vladavina prava.

“Odluku Ustavnog suda svi su odgovorni poštivati. Ovo nije nimalo bezazlena situacija i moramo se zapitati jesmo li u stanju mijenjati sve kako bismo pobijedili. Time se narušavaju pravna sigurnost i stabilnost. Želimo li sačuvati državu ili želimo po cijenu pobjede “naših” uništiti državnost i ustavnost. To mora biti jasno, a ne tko više voli ili cijeni Milanovića ili Plenkovića. Ova opasnost je istinita. Štite nas zakoni i Ustav”, zaključila je Sanja Barić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare