Bačić o plinskoj aferi: Ne radi se o namjernoj šteti ili pogodovanju

Vijesti 12. srp 202317:40 3 komentara
N1

U srijedu je održan sastanak HDZ-a i koalicijskih partnera, a izjavu nakon sastanka dao je ministar Branko Bačić.

Osvrnuo se na štrajk u sudstvu. “Vlada je svim namještenicima čija su primanja niska odobrila povećanje od 100 odnosno 60 eura, a u drugoj fazi koja će uslijediti utvrđivanje koeficijenta. Time bi praktično bili prihvaćeni u najvećem dijelu zahtjevi štrajkaša i to je jasno predložio sam Malenica. ”

Na sastanku se razgovaralo i o plinskoj aferi. “Radi se o plinu koji se crpi u Hrvatskoj i koji je plin temeljem vladinom uredbom otkupljivao po cijeni od 47 eura HEP. Tada je Vlada reagirala kako bi zaštitila kućanstva, građanstvo, poduzetnike, kako bi mogli lakše broditi u toj krizi.”

Bačić ističe da je to bila dobra odluka. “Zahvaljujući toj odluci HEP je 8-9 mjeseci kupovao domaći plin kojeg INA crpi, po cijeni od 47 eura kad je cijena na tržišitu išla i do 400 eura. Time je HEP uštedio oko 370 milijuna eura.”

Dodaje da u tom kontekstu treba promatrati aktivnosti Vlade. “Kao što znate, proteklih mjesec dana došlo je do pada cijena plina na svjetskom tržišta a HEP je prema uredbi nastavio otkupljivati plin od INA-e. Budući da su skladišta bila puna, HEP je bio primoran plasirati na tržište, Plinacro je preuzeo viškove, HROTE ga je stavio na tržište i bio je manji prihod od onog što je plaćao INA-i.

U proteklih mjesec dana taj iznos penalizacije HEP-a je oko 10 milijuna eura. Kad se gleda u cjelokupnom kontkestu, HEP je smanjio uštedu za 10 milijuna eura. Premijer je zatražio izvješće od svih relevantnih tijela i ona su nam dostavljena.”

“Mi u HDZ-u podržavamo sutrašnju raspravu da javnosti budu dostupne sve relevantne informacije”, kazao je Bačić.

“Mi smo na današnjoj sjednici utvrdili da se tu ne radi ni o kakvoj namjernoj šteti ni o pogodovanju bilo kome kad je u pitanju postupanje s viškovima plina koji je preostao HEP-u”, dodao je.

Na pitanje o tome na kome je odgovornosti, Bačić je kazao: “Olako nekog optuživati i tražiti njegovu političku odgovornost bi bilo neozbiljno.”

Kaže da će se sve ispitati, da institucije rade svoj posao te da će se snositi posljedice ako se utvrdi odgovornost.

“Mi tu doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se sve okolnosti utvrde i razjasne i mislim da smo dosadašnjim postupanjem u ovih par dana jasno pokazali da nam je u interesu da se dozna sve”, naveo je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare