“Jednu osobu na ključnim pozicijama u energetskom sektoru nitko ne spominje…”

Vijesti 12. srp 202317:23 0 komentara

Zastupnica Možemo! u Saboru, Sandra Benčić, u Newsroomu N1 televizije komentirala je plinsku aferu.

Sandra Benčić rekla je da su za plinsku aferu odgovorni svi u lancu – od Uprave HEP-a do premijera te da odlazak samo jednih ili drugih nije dovoljan.

“Kad kažem i premijera, ne kažem to zato što bi bilo normalno ili prirodno da oporba od premijera traži ostavku. Mislim da je svima sad jasno da premijer ne može upravaljati sustavom. Ili nema sposobnosti ili je njegov bazen kadrova u stranci je evidentno takav da se ministri ne mogu održati više od par mjeseci”, rekla je Benčić.

“Na sceni je bratoubilački rat unutar HDZ-a dviju struja oko privatnih interesa”

Rekla je da je ovo tko zna koja afera po redu u kojoj će se smjeniti 17-18 ministar po redu te da je onda odgovornost i na premijeru.

Upitala se što bi radili Tomislavu Tomaševiću ili Ivicu Puljku u Splitu ili bilo kojem premijeru u Europi da im mora otići 16 suradnika zbog afera.

“Mislim da je sada svima jasno da je priča o sposobnosti HDZ-a lažna priča. Oni ne samo da su nesposobni, nego oni dovode u opasnost osnovne sustave na kojima se temelji svaka zemlja. Dovode ih u opasnost jer imaju unutarstranačke svađe oko podjele plijena”, rekla je Benčić.

“Ovdje se vidi da je na sceni bratoubilački rat unutar HDZ-a dviju struja oko privatnih interesa, koja uključuje i privatne igrače na plinskom tržištu”, kaže Benčić i dodaje da to Ivan Penava iz Domovinskog pokreta dobro zna.

“Tu se radi o tome da je počela borba za plijen, koliko će se predatorima pustiti, koliko se neće pustiti i sad ćemo vidjeti na kojoj će strani biti Andrej Plenković. Želim naglasiti da ima jedna osoba u energetskom sektoru koja je na ključnim pozicijama, a to je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić”, kaže benčić i pita se kako je moguće da se on uopće ne spominje.

Opisala je kronologiju od afere Krš-Pađene, odlaska ministra Tomislava Ćorića, preko afere INA-e te dolaska ministra Davora Filipovića, odlaska direktora HERA-e Žambokija te naposljetku ove i zaključila da je cijelo to vrijeme je državni tajnik Ivo Milatić. “On je uspio pri tome razvijati i privatni biznis s vinima”, kaže Benčić i dodaje da je Milatić svoj biznis upio proširiti kad je dobio police u Konzumu u vrijeme kad je Vujnovec preuzeo Fortenovu.

Na pitanje je li Davor Filipović među takvim igračima ispao pomalo naivan kad je izgovorio onu rečenicu oko predatora.

“Davor Filipović je postavljen da ode ovako kako će sada otići. On je za Plenkovića jeftino žrtveno janje”, smatra Benčić.

“Plenković se od ove afere ne može oprati”

Ipak kaže da se Plenković od ove afere ne može oprati. “Je li moguće da imamo premijera da ne zna ništa i ne može znati ništa o plinskom biznisu usred globalne energetske krize i argumentira to s tim da njegova vlada nema stručnjaka za plin”, kaže Benčić.

Na pitanje tko bi se na bilo koji način izložio, nakon svih afera, da sjedi na nekoj funkciji u HEP-u ili Vladi, Benčić odgovara: “Nakon činjenice da imamo premijera koji ljude postavalja i onda otpušta nakon što ih iskoristi kao žrtvene jarce kad ih iskoristi za neku od pozicija, teško je zamisliti tko bi bilo tko od stručnjaka pristao na to”.

Komentirala je i štrajk Državnih službenika i namještenika. Ministar pravosuđa Ivan Malenica dao je izjavu nakon sastanka sa sindikatom.

“Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće. Mi smo povećanje plaće već postigli s povećanjem 180 i 60. Drugi korak povećanja bi bio početkom sljedeće godine. Oni ne pristaju na to i oni ucjenju nas jer žele povećanje sad i odmah. Plaću za lipanj smo isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su povećanu plaću s povećanjem od 100 eura. Dali smo fer i korektnu ponudu, iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, međutim, oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu”, rekao je Malenica.

Benčić ministra optužuje da laže. “U Zakonu kojeg je ministar branio piše drugačije. Zakon je sad u prvom čitanju, on je rekao da će biti pred kraj godine izglasan, ali sami su u Zakjon stavili rok od šest mjeseci za izglasavanje podzakonskih akata, tako da rasta plaća neće biti prije lipnja sljedeće godine”, kaže Benčić.

Napomenula je da je svima jasno zašto se ovaj štrajk ne rješava. “Kome ide najviše na ruku da su pravosuđe i najviše USKOK budu blokirani”, pita Benčić.

Na pitanje hoće li Vlada prestati plaćati štrajk Benčić smatra da ako to naprave prema ljudima koji rade složene i odgovorne a zapravo su defacto socijalni slučajevi i ovisno o tome koliko imaju članova kućanstva nekad su ispod granice siromaštva, onda moramo svi ići u štrajk.

“Jednom se moramo solidarizirati i reći ovog terora je dosta”, kaže Benčić.

Kaže da zaista želi da ti ljudi ustraju i da ih svi zajedno podržimo jer ovo je bitna stvar da im svima pokažemo ne možete kontinuirano raditi što hoćete.

HDZ sustavno rastaču svaki oblik kontrole nad izvršnom vlasti

Na pitanje što će oporba napraviti ako vlada prekine plaćati štrajk, Benčić kaže da je oporba odlučila na sastnaku opozicije tražili izvanrednu sjednicu Sabora zbog plinske afere i štrajka u pravosuđu.

Na komentar da oporba ne može sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, Benčić kaže da je može sazvati i predsjednik Republike.

“Upravo to mi tražimo da upravo zbog njegove funkcije osiguranja da sve grane vlasti funkcioniraju i da međusobno funkcioniraju i s obzirom da je odgovoran za stabilnost vlasi, da uvidi da je ukupn avlast u Hrvatskoj destabilizirana činjenicom da imamo najduži štrajk ikada u pravosuđu i imamo najveće afere, za koje dolazi pitanje kako će i na koji način biti procesuirane i na kojim razinama ako se ovo dugotrajno nastavi”, kaže Benčić.

Napoiminje da ako predsjednik države zatraži održavanje sjednice da se ona mora održati, a ako bi predsjednik Sabora Gordan Jandroković tu sjednicu zakazao recimo krajem 8 mjeseca da bi to bilo izigravanje čitavog mehanizme, kontrole i ravnoteže vlasti.

Dodaje da bi predsjednik Sabora vjerojatno zakazao takvu sjednicu odmah, jer bi u suprotnom išao “kontra duha Ustava”.

“Oni provode doslovno institucionalno nasilje nad opozicijom, nad građanima, nad štrajkašima, nad pravosuđem i svim drugim demokratskim institucijama. Oni sustavno rastaču svaki oblik kontrole nad izvršnom vlasti”, kaže Sandra Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!