Poskupljenje vode: “Više od godinu dana nije poskupila nijedna komunalna usluga”

Vijesti 29. stu 202210:08 0 komentara
N1 / Ilustracija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj je redovnoj konferenciji za medije najvećim dijelom govorio o poskupljenju vode za građane Zagreba.

Na samom početku osvrnuo se na početak Adventa ocijenivši da je bilo puno ljudi, da je ponuda raznolika te da su komentari gostiju dobri.

VEZANA VIJEST

Napomenuo je i da je zabilježeno dvostruko više noćenja od prosjeka, a osvrnuo se i na zajedničko gledanje utakmica u Zagrebu:

“S organizatorima manifestacija na Adventu pronašli smo rješenje za Europski trg, gdje je gledana utakmica između Hrvatske i Kanada. Vjerujemo da će tih lokacija biti sve više kako bude i rastao interes. Vjerojatno će nova lokacija biti na Strossmayerovom šetalištu.”

Najavio je i novogodišnji program.

“Počet će u 7 sati s DJ-evima, a u 9 započinju neki od izvođača s A strane i The Voicea, potom slijedi nastup Pips, chips & videoclips i zadnji je koncert benda Nipplepeople.

Ili skuplja voda ili stečaj VIO-a

Odgovarajući na pitanja novinara, komentirao je poskupljenje vode:

“Otkad smo došli na vlast vidjeli ste da više od godinu dana nije poskupila niti jedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji. Međutim, dalje se to više ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja.”

VEZANA VIJEST

Što se tiče poskupljenja parkinga, rekao je da se zapravo samo izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom. “Radi se samo o poskupljenju od 5 posto”, dodao je.

Poručio je da će tri četvrtine sredstava od poskupljenja ići u investicije.

“Vodoopskrbna mreža je potpuno neadekvatna. Imamo 3500 km vodoopskrbne mreže. Imamo 2200 km cijevi za odvodnju. Istovremeno, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Od 1. siječnja se mijenja i regulatorni okvir prema kojem će Vodoopskrba i odvodnja, kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj, odsad plaćati po količini isporučene vode korisnicima, a ne po količini vode koju zahvaćaju na izvoru. To znači da ovih 50 posto gubitaka pada na trošak VIO-a. To se radi da bi se stimulirala ulaganja u vodoopskrbnu mrežu”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

“To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bi imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upitan kako će se građani nositi s ovim poskupljenjem uz već postojeću inflaciju, Tomašević je odgovorio:

“Što je alternativa, da VIO ide u stečaj? Ako rastu ulazni troškovi, moraju i cijene ići gore.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!