Vesna Škare Ožbolt: Ako ćemo iskreno, Tuđman nikad nije prihvatio plan Z4!

Vijesti 15. sij 202318:46 2 komentara
N1

Gošća Dnevnika bila je predsjednica nekadašnjeg Nacionalog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt.

Mirna integracija je još uvijek najuspješnija misija UN-a, tvrdi Škare Ožbolt.

“Apsolutno se vide rezultati 25 godina kasnije. Vukovar prije 25 godina i danas, to je sasvim jedna druga priča. Puno toga se napravilo, na neki načon razvoj države možete gledati kroz Vukovar”, rekla je.

Predsjednik Franju Tuđman uvijek je, kaže Škare Ožbolt, nudio mirno rješenje, ali bio je spreman i na vojno.

“Kada smo krenuli nakon Oluje, dok je vlak s predsjednikom išao prema Splitu, ja sam bila na Plesu na pregovorima za mirno rješavanje istočne Slavonije. Tuđman je uvijek nudio mirno rješenje. Taj dio je bi integriran u Jugoslaviju. Puno teže i s velikim žrtvama bi bilo da smo išli vojno, ali bili smo srepmni i na to. Tuđman je bio svjestan da će Oluja promijeniti odnose snaga i opću percepciju”, rekla je Škare Ožbolt.

“Hrvatska je jedina zemlja koja je kao pobjednica pružila ruku”

Danas na obljetnici nije bilo prestavnika Srba, razlog je ukidanje prava na korištenje ćirilice.

“Mislim da su trebali doći meni, ovo nije razlog nedolaska na 25 obljetnicu. Hrvatska je jedina zemlja koja je imala snage kao pobjenica pružiti ruku i dati im šansu da ukoliko žele ostanu. Pružila je ruku onima koji su digli ruku, oružje na Hrvatsku. Ne znam nijednu državu koja je to napravila. Pobjednici se uvijek pobjendički ponašaju, praktički su to bila etnička čišćenja. Hrvatska to nije napravila, Hrvatska je jedinstvena po tome. Pobijedili smo i pružili ruku, mislim da se to premalo valorizira kod srpske nacionalne manjine”, smatra Škare Ožbolt.

“Svakodnevno treba raditi na terenu, rješavati probleme ljudi, nije to samo tako. Najlakše je zapaliti šibicu i sve to pretvoriti u neke međuetničke sukobe. Najteže je normalizirati odnose. Nove generacije dolaze, valjda se neće ponašati kao stari. Treba graditi na zajedničkom životu na kojem svi imaju iste ciljeve”, dodala je.

Predsjednik Milanović podsjetio je na odbijanje plana Z4.

“Ako ćemo iskreno, Tuđman ga nije nikad prihvatio. Bilo je to, recimo tako, taktiziranje tko će prvi odbiti. Vidio je po našim licima kad smo mu to nosili da je to nešto grozno. To je bila država u državi. Što hoću reći, jako smo taktizirali, vodili računa o svemu. Nama se za svaku grešku cijepala dlaka. Da su Srbi to prihvatili bio bi to strašan problem. Ali imali smo informacije da Milošević neće prihvatiti. Tih dana nije bilo lako s Tuđmanom komunicirati, pogotovo mu nositi takav plan na stol”, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare