Beroš: Osjećam se kriv za svakog našeg građanina koji predugo čeka na neku pretragu

Vijesti 08. pro 202318:32 3 komentara

Liste čekanja rak rana su hrvatskog zdravstva, a na neke specijalističke preglede pacijenti čekaju i dulje od godinu dana. I dok se oni s debljim novčanicima sve više okreću privatnim poliklinikama, ministar zdravstva Vili Beroš u u godini pred izbore najavljuje osjetno smanjivanje lista čekanja.

Ministar Beroš obećava da će se do kraja ove godine liste smanjiti sa 400 na 270 dana čekanja. Građanima – i dalje previše. Evo što misle o tome:

“Da čekam 270 dana, pa hvala, ne. Doktor mi treba ili ne treba.”

“Ne vjerujem, ne znam što će napraviti. Nema čarobni štapić. Mislim da će ostati isto. Malo će se sada o tome pričati pa ćemo čekati i dalje, tko dočeka.”

“Nije previše jer ima jako puno pacijenata koji trebaju liječničke usluge i onda normalno da se ne stigne sve. Previše je jer realno naše zdravstvo je dosta loše.”

“Super je što se tiče socijalnog dijela, ali mislim da će se uskoro sve te zdravstvene ustanove privatizirati jer ovako ne funkcionira više.”

Stvarno stanje na terenu, prema udrugama pacijenata, još je ozbiljnije.

“Pacijenti čekaju i više od 400 dana u sadašnjem trenutku. Tako da pomak sa 400 na 270 je ogroman iskorak. Plus, 270 dana može biti prihvatljivo ako ćemo u ovakvim eklatantnim situacijama imati posebne prioritetne kanale za dijagnostiku takvih, potencijalno, da ne kažem – smrtnih dijagnoza”, kaže Ljiljana Vukota iz Udruge pacijenata “Sve za nju”.

Ni ministar ne skriva zabrinutost.

“Osobno se kao ministar, i to vam dugo govorim, osjećam kriv za svakog našeg građanina koji predugo čeka na neku pretragu”, kaže Beroš.

Iako ne želi elaborirati precizne podatke, uvjerava – liste su znatno smanjene.

“Krajem desetog mjeseca kad smo krenuli iz dana u dan sagledavati tu tematiku – procedura na koju se čeka preko 270 dana je bilo preko 300. Danas smo taj broj ekstremno smanjili, a do kraja godine vjerujem da ćemo anulirati”, dodao je ministar.

Aktivnije je Beroš krenuo u bitku s ovim problemom nakon što je obećao Europskoj komisiji da će se liste do konca 2023. smanjiti na 270 dana. Pa je zatražio od ravnatelja bolnica da zabrane liječnicima rad kod privatnika ako su na njihovim odjelima liste čekanja duže od tih 270 dana. Ali ne slažu se svi sa zabranama…

“Liječnici koji rade javno i privatno moraju biti svjesni da oni moraju biti pod posebnom lupom. Dakle, opravdati taj svoj rad u javnom sektoru. Ukoliko oni kvalitetno rade na svom radnom mjestu, za nas nema nikakve dvojbe ni problema da on radi javno i privatno. Međutim, to mora biti transparentno”, mišljenja je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

A može i drukčije… Pozitivan je primjer Klinika za tumore u Zagrebu.

“Htjeli bismo vam pokazati kako smo u zadnjih godinu dana našim internim reorganizacijama uspjeli postići da danas na operacije onkoloških bolesnika u Klinici za tumore lista čekanja ne postoji, odnosno, radi se o nula dana čekanja”, pohvalio se Robert Šeparović iz Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.

Kako su uspjeli u onome što ostatku kolega u zdravstvu stvara glavobolju…

“U nekim stvarima smo uveli i popodnevni rad, da iskoristimo, poglavito u radiologiji, dogovorili smo druge struke da si međusobno pomažu. Što se tiče ultrazvuka, definitivno pročistili liste čekanja u smislu toga da smo sve pacijente koji su bili na listama čekanja nazvali, provjerili i ostalo”, pojasnio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

I dok neki optužuju ministra da aktivnim smanjivanjem lista čekanja pokušava prikupiti bodove u godini pred izbore – vrijeme nepovratno prolazi za one koji nestrpljivo čekaju pretragu kojom će saznati ono najbitnije – jesu li zdravi ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare