Beroš o listama čekanja: Došlo je vrijeme da naše tekice stavimo sa strane

Vijesti 21. velj 202213:01 > 13:41 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za novinare nakon radnog sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, vezano uz skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge.

“Oni koji trebaju ne mogu u realnom vremenu dobiti pretrage i usluge. Ono čemu svjedočim je da se u RH dugo govori o navedenoj temi. Bio sam dvije godine pomoćnik ministra i tada smo govorili o tome. Epidemija nosi svoje i polučit će niz negativnih posljedica u smislu drugih patoloških stanja. Mislimo da je pravo vrijeme govoriti o listama čekanja”, kaže Beroš dodajući da o tome ne govori od jučer nego o kolovoza i rujna kad je pokrenuta radna skupina koja se bavi ovom temom.

“Postigli smo uređenje listi čekanja i smanjenje broja dana čekanja. Znači da se može, ali o tome se mora razgovarati i aktivno to rješavati”, govori. Beroš kaže kako su postojale informatičke platforme koje je njegova ekipa objedinila.

vezane vijesti

“Informatički sustavi su objedinjeni i mi u svakoj zdravstvenoj ustanovi možemo sagledati mape narudžbi za pojedine dijagnostičke pretrage i usluge za jedan dana ili tjedan”, objašnjava ministar.

“Mi ne želimo glumiti nadzornika ili velikog brata koji će gledati koliko je tko radio, ali naš zadatak je optimalizirati organizacijski model za naše građane. To je moj zadatak i shvatio sam ga jako ozbiljno. Na svaku dojavu o listi čekanja nastojim saznati što se dogodilo i što to u sustavu nije dobro. Dosad smo to radili sporadično. … Došlo je vrijeme da naše bilježnice i tekice stavimo sa strane”, kaže ministar. Objedinili smo informatičke sustave i radimo i na tome da to bude dostupno preko sustava e-Građani, otkrio je ministar.

“To je put kojim smo krenuli. Nemam čarobni štapić i potpuno je jasno da nećemo eliminirati liste čekanja, ali jasno je da uređivanjem sustava možemo stanje poboljšati”, govori ministar dodajući da postoje načini da se vulnerabilnim skupinama omogući da što skorije skupe što im je potrebno u zdravstvenom sustavu.

Ministar kaže kako nije u dvojbi. “Sve da smanjimo taj neugodni osjećaj. Takva informacija, da se na pretrage čeka mjesecima ili po godinu dana, nekog može prestrašiti”, kaže Beroš. Ako se ustanovi da negdje nedostaje uređaj za magnetnu rezonancu, usmjerit ćemo se u tom smjeru. Ako neki ravnatelj vidi da mu nedostaje radiolog, i to ćemo srediti, kaže ministar.

Kako se sada upravlja listama čekanja?

Na pitanje kako se konkretno sada prati stanje na listama čekanja, Beroš kaže kako su narudžbe na nekoliko razina objedinjene i sad je moguće vidjeti sve. “Apsolutno nije jednako ako je netko upućen povodom onkološke dijagnoze i zahtjeva hitnu obradu. Nije isto ako nekoga liječnik naruči na kontrolni pregled. To smo dosad sve skupa radili što je potpuno neracionalno”, kaže.

Kada se krenulo u analizu, krenulo se od 10 pretraga na koje se u Hrvatskoj najduže čeka, govori ministar. “Riječ je o kompleksnom rješenju koje dopušta onome tko upravlja listama čekanja da ima polugu. Ideja je jasna, otkriti koliko je riječ o kadrovsko-materijalnim poteškoćama, koliko o organizacijskim… Rješenje postoji, ono zahtjeva određeni trud. Mora se raditi, evaluirati i onda se rješenje može naći”, kaže ministar.

Rješenje se, kaže Beroš, može tražiti i u privatnom sustavu.

Govoreći o ključnim problemima, Beroš kaže kako cijelo vrijeme govori isto te da sad nije vrijeme za govoriti o konkretnim problemima.

Dvostruko naručivanje je, kaže ministar, riješeno. “Ako svi sudionici naprave svoj posao, izbjegava se mogućnost dvostrukog naručivanja”, kaže ministar.

“Smanjili smo liste čekanja, ali ta problematika zahtjeva vrijeme. Kad uočimo daljnje nefunkcionalnosti, idemo u tom smislu.”

“Ako me pitate kad će biti riješeno pitanje liste čekanja, prognoze nema”, govori Beroš dodajući kako će se poticanjem na transparentnost ovog sustava znatno ubrzati dobivanje termina za određene pretrage.

Potrebno je uvesti petogodišnji plan, kaže ministar dodajući da ne bježi od odgovornosti. Pri tome, kaže, Ministarstvo ne odustaje od svog kontrolnog mehanizma.

U prijedlogu nove reforme zdravstva postoje prijedlozi kako stimulirati ljude koji rade nadprosječno, ali mora postojati neki prosjek, smatra ministar.

Koronavirus

I dalje imamo visok broj novozaraženih i ministar smatra da u ovom trenutku ne treba posezati za nekim radikalnim mjerama.

“Mi smo se od početka trudili baviti samo epidemiologijom. Naša struka će znati adekvatno procijeniti kad je pravo vrijeme za olakšavanje mjera i revidiranja korištenja covid-potvrda”, kaže Beroš.

“Ako brojke počinju padati, ako se epidemiološka situacija u potpunosti smiri, naravno da ćemo krenuti”, kaže ministar na pitanje o popuštanju mjera.

Na pitanja o mogućoj rekonstrukciji Vlade, Beroš nije htio odgovarati jer, kaže, “nije njegovo da o tome govori u ovom trenutku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!