Vladin plan spajanja općina i gradova: “U drugim zemljama nije bilo rezultata”

Vijesti 25. kol 202212:22 1 komentar

Bivša ministrica uprave Dubravka Alibegović Jurlina gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala Vladin plan za spajanje lokalnih jedinica gradova i općina na dobrovoljnoj bazi.

Objašnjavajući Vladinu odluku i kriterije za spajanje općina i gradova Dubravka Alibegović Jurlina je rekla:

VEZANE VIJESTI

“Odluka nudi jedinicama samouprave dobrovoljno spajanje. To znači da će im Vlada pripremiti javni poziv i da po interesu donesu odluku o dobrovoljnom spajanju, bilo da se radi o zajedničkom obavljanju javnih poslova ili o stvarnom spajanju da se broj lokalnih samouprava smanji.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti govori da je cilj Vlade utvrditi i postići održivu javnu upravu u Hrvatskoj. Tu su predloženi kriteriji da se do 2026. zajednički pružaju usluge u 40 posto postojećih jedinica lokalne samouprave, a da će se stvarno spojiti 20 posto. Prevedeno, stvarno će se spojiti dobrovoljno 111 jedinica lokalne samouprave i 222 općine i grada će zajednički pružati neke usluge građanima.”

Na pitanje zašto bi to napravili, zašto bi se lokalne jedinice spajale, Alibegović Jurlina je istaknula da postoje stimulacije koje možda potaknu i dodatno zapošljavanje:

“Vlada to stimulira financijskim poticajima. Razlog je u tome što su općine kod nas jako male brojem stanovnika i kapacitetima u smislu službenika. Budući da općine moraju obavljati iste poslove kao veće cjeline poput gradova, tu ne mogu biti zaposleni svi službenici i zajedničkim obavljanjem poslova može se doći do financijske uštede i da se ta osoba specijalizira za izvršavanje posla.

Odluka ne propisuje mora li biti postojeći službenik koji će obavljati zajednički posao, koji će se specijalizirati, ili će se zapošljavati nekog novog. U odluci Vlade je definirano davanje određenih poticaja za takvog službenika za zajedničko obavljanje poslova, a Vlada će sufinancirati troškove plaće tog službenika. Definirani su uvjeti za poticaje, sufinanciranje plaće.”

Govoreći o iskustvima u drugim zemljama otkriva da dobrovoljo spajanje nije dalo rezultate, no mi ćemo ipak pokušati s tom opcijom, rekla je:

“Iskustva dobrovoljnog spajanja u drugim zemljama su takva da ono nikad nije postiglo rezultate. Nije se smanjio administrativni ustroj, no onaj put u drugom smjeru gdje je Vlada donijela zakon i jasno propisala kriterije za obvezno spajanje lokalnih jedinica (npr. definiranje minimalnog broja stanovnika uz financijske poticaje), donijela je određene rezultate.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare