Vučemilović o vladajućoj koaliciji: Svaki početak je težak, ali nema razloga zbog kojih bi se raspala

Vijesti 17. lip 202409:11 1 komentar

Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović razgovarala je s našom Sandrom Križanac u Novom danu o aktualnim temama. Dotaknula se uloge predsjednika Republike u parlamentarnim izborima koji su održani u travnju, a govorila je i o vladajućoj koaliciji koju podržava iz saborskih klupa.

Vučemiilović kaže kako se olako zaboravlja uloga Zorana Milanovića u kampanji za parlamentarne izbore. “Moramo podsjećati da se on, mimo svih regula koje definiraju njegov položaj,  svrstao i jasno rekao za koga je. Otvoreno je agitirao za SDP i njegova uloga je dovela do toga da se jako polarizirala politička scena i birači koj isu dovedeni u poziciju da moraju birati po principu ‘ili mi ili oni’. To se prelilo i na europske izbore. Čak i Valter Flego nije uspio osvojiti mandat iako je bio kvalitetan i dobar zastupnik, nije bio nevidljiv i nije bio zastupnik koji je tako sjedio i primao plaću u EP-u kao neki drugi. Mislim na Kolakušića i Sinčića koji tamo nisu napravili ništa”, govori Vučemilović dodajući još jednom da se ne smije zaboraviti i prelaziti preko toga što je predsjednik Republike napravio u kampanji za Sabor.

“Sve te priče da je netko iznevjerio birače, napravio ovo, moram podsjetiti da su iz SDP-a pregovarali s tim istim DP-om kojeg sad nazivaju crnom desnicom. Bili su poželjan partner kad pregovaraju sa SDP-om, a kad pregovaraju s HDZ-om su crna desnica. Prilično licemjerno”, govori.

Zastoj zbog izbora?

Na pitanje stoje li stvari u Hrvatskoj zbog izbora, Vučemilović kaže kako neke stvari stoje predugo.

“Svi smo znali da mandati ustavnim sucima ističu, dobro je da je pokrenut taj postupak. Bitno je da se uđe u proces. Mi već više od godinu dana imamo tročlano Upravno vijeće HERA-e, a dvojici članova mandat istječe iduće godine. Hitno moramo i to rješavati. Ove godine istječe mandat i guverneru HNB-a, još uvijek imamo v.d.-a za USKOK. Sad će uskoro i treći izbori, malo je ta superizborn godina bacila neke stvari u drugi plan. Ako tome dodatmo i EURO i OI u Parizu, onda je ova godina bogata velikim događajima koji odvlače pozornost od nekih bitnih tema i stvari koje se moraju napraviti”, upozorava Vučemilović.

Suradnja DP-a i HDZ-a

Vučemilović je ranije bila članica DP-a. Kaže kako se u stranci dogodilo i puno kadrovskih promjena otada te da je joj situcija izgleda kao da se oni ne mogu dogovoriti oko imena državnih tajnika, da nije stvar u tome da nemaju ljudi u kadrovskom bazenu.

“Nadam se da će se to riješiti prije ljetne stanke, nije dobro da ta mjesta ostanu nepopunjena”, kaže.

Ništa od raspada koalicije

Atmosfera u vladajućoj koaliciji je, kaže, dobra.

“Svaki početak je težak, treba vremena da se neke stvari usaglase, iskoordiniraju, ali u principu nema razloga zbog kojih bi se koalicija raspala. Iako to mnogi priželjkuju, do toga u skorije vrijeme neće doći. Neke stranke se moraju pomiriti s izbornim porazom i time da su već treći mandat u opoziciji, da retorika koju su koristili nije prošla kod birača, okrenuti se sebi i pripremiti se za novi izborni ciklus za četiri godine. Ovo je dosta čvrsta koalicija desnog centra. To su želje izbornih gubitnika koje se neće ostvariti”, kaže.

Fortenova

Vučemilović se osvrnula i na mogućnost da Fortenovu kupi Pavao Vujnovac.

“Nije svejedno tko će to kupiti”, kaže upozoravajući da se radi o ogromnim površinama poljoprivrednog zemljišta.

“Meni bi bilo draže da vlasnik ostane iz Hrvatske. Ma koliko to nije popularno. Bitno je, u taj se sektor nije previše ulagalo, bitno je da novi vlasnik podigne produktivnost i pokrene investicije”, kaže Vučemilović dodajući da je ipak riječ o privatnoj kompaniji pa će konačni sud ipak donijeti – vlasnik.

Kaže i kako će se neki problemi hrvatske poljoprivrede morati rješavati u Bruxellesu. Prema njenim riječima veliki broj problema s kojima se hrvatski poljoprivrednici susreću su nametnuli zeleni, protiv čijih su politika prosvjedovali poljoprivrednici širom Europe.

Javna poduzeća

Osvrnula se i na način na koji se biraju čelnici javnih poduzeća.

“Znamo mi da tu ima natječaja, svega, ali to na kraju završi malo drugačije. Trebalo bi najstručnije, najkompetentnije ljude stavljati u upravu. To može biti jedini kriterij. vidjeli smo da je bilo svega i u prošlom mandatu, afera, odlazaka čelnika… Moramo se odmaknuti od te prakse i osnažiti nadzorne odbore”, kaže Vučemilović dodajući da bi se stvari mogla bolje posložiti kada bi se nadzornim odborima dalo više slobode pri izborima kompetentnih članova uprave javnih poduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare