Vurušić o nuklearnoj prijetnji: Ne znam koliko je moguće vjerovati Putinu

Vijesti 01. ožu 202217:37 > 22:11 0 komentara

Vlado Vurušić, Kolumnist Jutarnjeg lista, u Newsroomu je komentirao rusku invaziju na Ukrajinu.

“Jako je teško predvidjeti, pogotovo vojnu situaciju. Vidimo s jedne strane da su Putin i njegov generalštab mislili da će Ukrajina pasti u nekoliko dana, da će tenkovi biti dočekivani s cvijećem, plesom i pjesmom, ali vidimo i da su Ukrajinci jako motivirani i da se jako dobro suprotstavljaju neusporedivo većem neprijatelju. Rusi ne mogu biti pretjerano zadovoljni s ovime kako je, ali imaju oružje koje može Ukrajinu pretovoriti u prah. Bez obzira na to kako se to dalje odvijalo Rusija je pretrpjela poraz moralni, politički i ekonomski”, kaže na početku.

VEZANE VIJESTI

Trebamo li se zaista bojati Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem?

“Ne bih htio biti zloguki prorok, ali ne znam koliko je više moguće vjerovati bilo čemu što govori Putin i njegovo najbliže okuženje. Sjetimo se kako su ismijavali sve najave rata i da su do zadnjeg govorili da rata neće biti. Govorili su da Rusija nikad nikoga neće napasti, pogotovo ne Ukrajinu, međutim bilo je uvijek pitanje zašto gomilaju trupe. Pokrenuli su rat nakon najvećih ismijavanja najava rata. Ne znam više koliko se nekome takvome može vjerovati na riječ”.

“Putinov osobni rat”

Ima li tko da se usprotivi Putinu?

“Nadamo se da postoje takve snage, međutim evidentno je i to da Putin drži sve konce u svojim rukama, da je on, i po mnogim ruskim neovisnim analitičarima, zapravo ovim ratom od Rusije napravio izoliranu zemlju koja je otpadnik od moderne zapadne civilizacije. Rusi sebe naravno s pravom smatraju djelom Europe. Što i jesu. Međutim, mi imamo posla s čovjekom koji je nepredvidiv.

Mnogi analitičari reći će da je ovo njegov osobni rat. On osim što ima problema na ratištu, na neki način ima i problema u vlastitim redovima. Prvo, već je ovih dana u velikim ruskim gradovima imamo antiratne prosvjede. Ljudi očito ne osjećaju taj rat svojim. Evidentno je da nema općenarodnog oduševljenja tim ratom kako je to bilo 2014. godine kada je anekitran Krim i kada se mogao osjetiti taj nacionalni ushit.

Sada je to izostalo. Imamo i to da je dobar dio te građanske oporbe, mnogi znanstvenici, sportaši, povijesničari, podigli svoj glas protiv rata. A imamo i dva vrlo bogata oligarha koji su iskazali svoj stav protiv tog rata. Evidentno je da oni na dnevnoj bazi gube milijarde dolara zbog sankcija. Neke procjene su da su ovih nekoliko dana svi zajedno izgubili oko 50 milijardi dolara”, kaže.

“Nema motivacije među časnicima”

Postoji li netko tko bi mogao zamijeniti Putina?

“Sigurno da u Kremlju postoji netko tko malo drugačije razmišlja i tko ima snagu, no to su sad stvarno špekulacije tko bi to tmogao biti. Rusija je u svojoj povijesti osjetila i državne udare i pučeve i obračune s vođama, ne treba to isključiti, no prerano je govoriti tko bi to mogao biti, znamo da su mnogi vođe padali jako dugo”.

Vurušić je govorio i o tome kako iz Rusije stižu tvrde da su snimke iz Ukrajine namontirane kako bi se obmanula javnost. “Ali živimo u dobu interneta kada se može doći do neke druge informacije.

Sve ovo može utjecati na raspoloženje Rusa, ali ne možemo govoriti da Putin nema sve pod kontrolom. Ipak, činjenica je da se predaju ruski vojnici, nema motivacije kod tih časnika”, zaključuje.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!