Zbog nove odluke bit će teže do ortopedskih pomagala: “Odgovornost je na HZZO-u”

Vijesti 08. pro 202221:47 0 komentara
Laurent Hamels / PhotoAlto / Profimedia / ilustracija

HZZO je donio odluku kojom će sniti cijene ortopedskih pomagala zbog čega tvrtke koje ih proizvode najavljuju da će dobar dio takvih pomagala postati nedostupno. Ana Alapić iz Udruge Kolibrići ima sina koji treba takva pomagala pa je u Newsnightu komentirala kako na njenu obitelj utječe ova odluka.

“Ako pomagala nisu na listi mi ih osobno moramo kupovati. Mi već sada kupujemo 50% pomagala jer nisu na listi i jer dobavljači nemaju računicu da ih stave na listu”, rekla je Alapić.

Kaže da se u zadnje dvije godine drastično mijenjala situacija na tržištu ortopedskih pomagala. “Zbog korone nisu bile moguće isporuke, a potom inflacija i poskupljenje su doveli do toga da su rasle cijene pomagala i već tu smo dovedeni u situaciju da plaćamo puno ta pomagala.”

N1

Dodala je da pola pomagala već sami plaćaju. “Dizalice, pomagala za kupanja, komunikatori, sve to plaćamo sami i sigurno će se dogoditi da će neka od njih biti maknuta s liste.”

“Komunikator koji Mate trenutno koristi koštao je 40.000 kuna, pomagalo za kupanje 7.000 kuna, znači govorimo o jako velikim ciframa”, navela je, dodajući da svako nekoliko godina treba nova pomagala kupiti.

Alapić je komentirala i na kome je odgovornost za situaciju u kojoj će biti teže doći do ortopedskih pomagala. “Odgovornost je na HZZO-u. Puno pomagala dođe s drugih tržišta. Već sada HZZO plaća nižu cijenu nego kad mi plaćamo mimo HZZO-a tako da je zasigurno odgovornost na HZZO-u”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!