Zemlja za nas – Pogled iz EU: Austrija

Vijesti 24. lip 202108:49 0 komentara
N1

S jednog od četiri hektara zemljišta u Austriji proizvodi se ekološka hrana.

Na četvrtoj radionici u sklopu projekta “CAP for US”, 50-ak sudionika iz Hrvatske imalo je priliku saznati kako je Austrija postala jedna od najvećih ekoloških proizvođača u EU. U prvom planu našla se njezina najistočnija i najmlađa savezna država – Gradišće u kojoj eko poljoprivreda neprestano raste. Od ukupne poljoprivredne površine čak je 31 posto pod eko proizvodnjom, s prosječnom veličinom gospodarstva od 55 hektara. U Gradišću, kao i u samoj Austriji, struktura obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je mala, a snažno se promovira direktna prodaja od farmera. Već danas ispunjavaju visoke ciljeve Zelenog plana koji ima cilj da čak 25 posto svih površina u EU budu pod eko uzgojem do 2027. godine.

Na koji način proizvode i na tržištu se bore austrijski poljoprivrednici doznajte u emisiji “Zemlja za nas”, kroz serijal “Pogled iz EU”, koja se emitira na N1 TV u podne u nedjelju, 27. lipnja 2021. godine.

S jednim od četiri hektara zemljišta u Austriji gospodari se prema načelima organskog uzgoja, a jedna od deset namirnica u košarici je već “ORGANSKA”. Sve više potrošača pri kupnji odabire organske proizvode. Ekološko tržište više nije nišna kategorija, a kako je objasnio predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća Nikolaus Berlekovich, eko poljoprivreda igra važnu ekološku, ekonomsku i socijalnu ulogu u Austriji.

Od ukupno 620.764 poljoprivredna gospodarstva u Austriji, čak 24 posto su eko proizvođači. U Gradišću su eko poljoprivredna gospodarstva veća nego konvencionalna ima u prosjeku 28 ha, a prosjeku eko OPG ima 55 hektara. Prodaja eko proizvoda u Austriji je u 2018 godini iznosila 1,72 milijardi eura. U Hrvatskoj je to na oko 100 milijuna eura.

Na koji način austrijski poljoprivrednici uspješno grade svoju eko karijeru, vidjet ćete i kroz tri priloga uspješnih gradiščanskih Hrvata koji se bave poljoprivredom – Alfreda Vukovich – ekološkog i konvencionalno ratara, Hermanna Tanczera – ekološki pčelar te kroz vinogradarstvo i ruralni turizam obitelji Dorothe Jakšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!