Najčešće alergije kod djece: Kako najmlađima olakšati ovu bolest 21. stoljeća?

Zdravlje 12. lis 202016:11 > 16:18
Pixabay

Nerijetko možemo čuti da su alergije bolest 21. stoljeća, a statistike to nažalost potvrđuju. Svake godine bilježi se porast oboljelih od alergija, a brojke rastu i kod djece i mladih.

Alergije kod djece mogu se pojaviti s težim ili lakšim simptomima, a među najčešćima su one na razne peludi, atopijski dermatitis te urtikarija ili dermografizam.

Djeca alergije počinju razvijati u ranom djetinjstvu, posebice ako postoji genetska predispozicija za stvaranje preosjetljivosti organizma. Ovo ne znači da će svi roditelji koji pate od alergija imati alergično dijete, no za to je ipak nešto veća šansa.

Alergije na pelud kod djece

Peludne alergije nastaju zbog udisanja peludi za vrijeme cvatnje biljaka te se javljaju u kasnijoj dječjoj dobi i spadaju u inhalacijske alergije. Ova preosjetljivost uzrokuje simptome rinitisa te slabije i intenzivnije simptome na dišnim putevima.

Ovo su najčešći simptomi alergije kod djeteta:

– curenje i začepljenost nosa

– kihanje kada je dijete u direktnom kontaktu s alergenom

konjuktivitis

– kašalj i zviždanje pri disanju

– teško disanje

– svrbež i bol ušiju

Alergije mogu stvoriti smetnje u razvoju

Premda reakcija organizma ne mora biti intenzivna, ipak je neugodna jer ometa svakodnevni život, posebice kad se radi o rinitisu.

No, glavna problematika ovih simptoma alergija kod djece je mogućnost nastanka smetnji u razvoju. Dugotrajna začepljenost nosa uslijed alergije kod djece može izazvati promjene u rastu čeljusti te nicanje zubi pod neuobičajenim kutom, a sve to zbog snage zraka koja mijenja put. Djeca s astmom i ona koja inače imaju respiratornih poteškoća mogu razviti astmatske napadaje.

Alergije izazivaju i nakupljanje ušne smole što stvara plodno tlo za dodatne infekcije, ali i otežavanje sluha. Kod djece koja su u procesu učenja govora, ovo može stvoriti poteškoće i u govoru.

Kožne alergije kod djece

Osim simptoma na respiratornom sistemu, postoje one koje uzrokuju kožne promjene. Među njima su atopijski dermatitis, urtikarija ili dermografizam te kontaktni dermatitis. Uzroci alergija mogu biti razni poput peludi, hrane, lijekova, odjeće, životinjske dlake, uboda insekata.

Atopijski dermatitis kod djece se vrlo često pojavljuje. Glavni simptomi su suhoća, crvenilo i svrbež dijelova kože, a najčešće se manifestira na pregibima poput vrata, udova i obraza. S rastom djeteta ovi simptomi se u pravilu smanjuju.

Urtikarija, koprivnjača ili dermografizam problematična je kožna alergija kod kojih se najčešće ne prepoznaje uzrok. Najčešće se pojavljuje u dječjoj dobi te je slabijeg intenziteta ako se pojavi u ranim godinama života. Simptomi su crvenila na koži (urtike), blago naticanje kože te svrbež. Ovisno o tipu može izazvati i krvarenja kože. Uzrok urtikarije kod djece mogu biti lijekovi, ubodi insekata, ali i izlaganje fizičkim agensima poput sunčeve svjetlosti, topline, hladnoće ili vode. Urtikarija se posljednjih godina počela tretirati i kao autoimuna bolest, no istraživanja još nisu dostatna da bi se isto i potvrdilo.

Kontaktni alergijski dermatitis pojavljuje se uslijed dugotrajnog izlaganja kože alergenu. To mogu biti prehrambeni proizvodi, materijali odjeće, dlake životinja pa čak i igračke.

Najčešći uzroci su nikal, krom, živini spojevi, ali i razna kozmetička sredstva.

Kako znati je li viroza ili alergija?

Navedeni simptomi slični su simptomima viroza i infekcija, no glavna razlika im je trajanje. Kod alergija oni traju duže ili se ponavljaju, ali se i pojavljuju u periodu cvatnje.

Početak alergije često izgleda kao obična prehlada pa se tako i liječi. No, ako traje duže vrijeme, a nije praćeno povišenom tjelesnom termperaturom, bilo bi dobro posumnjati na alergiju.

Ako sumnjate na alergiju kod djece, vrlo je važno ispitati genetsku anamnezu, to jest, postoje li u obitelji osobe osjetljive na alergene. Uz to, treba uzeti u obzir i svakodnevne navike djeteta – udiše li pasivno duhanski dim, je li često na propuhu, brine li se o higijeni djeteta…

Poželjno bi bilo i pregledati peludni kalendar i pratiti pojavu simptoma uz vrijeme pojave određenih alergena. Problematično je što osoba može biti alergična na više od jedne peludi, pa je odrađivanje analize krvi i kožnih testova od velike pomoći.

Prevencija alergija kod djece

Ako je već poznato da dijete ima reakciju na određenu pelud, trebalo bi izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme cvatnje ili mjesta gdje ta biljka cvate, prozračivati prostorije te redovito četkati kućne ljubimce koji mogu donijeti pelud na svojoj dlaci.

Praćenje peludnog kalendara može pomoći kod otkrivanja uzroka alergije. Važno je i jačanje imuniteta kod djeteta s raznovrsnom prehranom, dovoljnom količinom vitamina i minerala te fizičkom aktivnošću.

Liječenje alergija kod djece

Ako se radi o starijem djetetu moguće je uzimanje antihistaminika prije početka cvatnje, no ovo radite isključivo kada je već postavljena dijagnoza.

Samo liječenje alergije je dugotrajno jer se ipak radi o kroničnoj bolesti. Za liječenje se koriste simptomatski lijekovi, dakle oni koji će smanjiti naporne simptome te antihistaminici koji smanjuju reakciju organizma na alergen.

Ukoliko je alergija težeg oblika kod djece, mogu se davati i kortikosteroidi u obliku inhalacijskih sprejeva ili kapi. Moguće je i liječenje hiposenzibilizacijom koja se koristi u slučaju alergije na jedan ili manji broj alergena. U ovom slučaju se organizam namjerno izlaže malim dozama alergena kako bi ga desenzibilizirao i uzrokovao to da prilikom budućeg izlaganja ne dođe do teške reakcije.

Sve terapije trebaju se uzimati isključivo uz savjetovanje liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.