Alergija na ambroziju: Koji su simptomi i kako se liječi na prirodan način?

Zdravlje 12. lis 202015:56 > 16:10
Izvor: Shutterstock

Promjena načina života, kraći boravci u prirodi, nezdrava prehrana, sve to dovodi do sve većeg broja alergija.

Ona koja se najčešće pojavljuje, ali i lako uočava je alergija na ambroziju koja zahvaća oko 15% hrvatskog stanovništva. Nažalost, uočen je i trend povećanja oboljelih kod svih spolova i dobi te se smatra kako će se broj oboljelih od alergije na ambroziju u idućih 20 godina učetverostručiti. S razlogom se stoga navodi da su alergije bolest 21. stoljeća.

Simptomi alergije na ambroziju

Specifičnost ove alergije je sezonsko pojavljivanje te simptomi koje je vrlo lako uočiti. Kao i kod drugih peludnih alergija, ona kod preosjetljivih osoba izazva slabe do intenzivne reakcije.

Alergijske bolesti dišnog sustava spadaju među najčešće alergijske bolesti te ih je nužno znati razlikovati od običnih viroza i drugih problema dišnog sustava. Ako se pravilno ne liječe i tretiraju, simptomi koji se pojavljuju na dišnom sustavu uslijed alergije s godinama mogu prerasti u teže probleme poput astme. Prvi korak je prepoznavanje na vrijeme.

Ovo su najčešći simptomi alergije na ambroziju:

  • crvenilo, svrbež i suzenje očiju
  • kihanje, curenje nosa i začepljen nos
  • kašalj, svrbež i nadraženost grla
  • glavobolja i kroničan umor
  • tegobe na koži poput crvenila, osipa i ekcema

Najčešći simptom alergije na ambroziju je alergijski rinitis koji se očituje promjenama u nosnoj šupljini zbog reagiranja na čestice iz zraka. Osim ambrozije, uzrokovati ga mogu druge peludi, grinje ili životinjska dlaka. No, ako se radi samo o preosjetljivosti na ambroziju, ona će se pojaviti sezonski, najčešće u toplijim mjesecima u godini.

Alergija na ambroziju kod djece

Kako smo ranije naveli, povećanje broja oboljelih od alergija događa se u svim dobima, pa tako i kod djece. Alergijska predispozicija je nasljedna i obično, ako netko od roditelja pati od alergija, velika je vjerojatnost da će i dijete biti osjetljivo na neke alergene. Zbog toga je posebno važno paziti na njihovu prehranu i konzumiranje lijekova kako se osjetljivost ne bi povećavala.

Simptomi alergije na ambroziju kod djece jednaki su kao i kod odraslih te uključuju kihanje, kašljanje i svrbež grla, crvenilo i svrbež očiju. Kod djece i alergije važno je da ne koristite nikakve lijekove ili antihistaminike bez liječničkog nadzora i pravilne dijagnoze nakon analize krvi i kožnih testova.

Kao i kod odraslih, potrebno je pratiti kada se točno pojavljuju simptomi pa će se time lakše razlučiti o kojoj se preosjetljivosti radi.

Kalendar alergije na ambroziju

Najgori mjeseci za alergičare zasigurno su oni u kojima je vrijeme cvatnje. Najveće tegobe alergičara na ambroziju osjećaju se u kolovozu kada će velika većina alergičnih imati izražene tegobe. Cvatnja traje sve do kraja listopada. Osim toga, postoje periodi u kojima bi bilo najbolje izbjegavati boravak u prirodi.

Simptomi će biti nešto jači za vrijeme hladnih noći, a suhih i toplih dana jer tada se bilježe najveće koncentracije peludi u zraku. Posebno su aktivne u vremenu od 10 do 15 sati te na sunčane i vjetrovite dane.

Kako liječiti simptome alergije na ambroziju

Pri prvim pojavama simptoma važno je obratiti se liječniku koji će vam pripisati odgovarajuću terapiju nakon testiranja na alergiju. Terapija se uglavnom vrši putem antihistaminika ili kortikosteroida ukoliko se radi o težim simptomima alergije.

Bilo bi poželjno izbjegavati boravak u prirodi za vrijeme povećane koncentracije te često provjetravati prostore u kojima boravite. Odlazak u šetnje bi bilo najbolje planirati u vremenu nakon kiše jer je tada manja koncentracija peludi u zraku. Sezona cvatnje ambrozije je vrijeme kada biste trebali zatvarati prozore u kući i u automobilu, ali i dobro četkati kućne ljubimce jer oni na svojoj dlaci mogu unijeti pelud.

Prirodno liječenje alergije

Važno je znati da i sami možete pomoći smanjenju simptoma alergije. Zanimljivost je da postoje proteini koji su slični peludi ambrozije te je preporuka smanjiti unos hrane koja ima alergeni učinak. Među tom hranom su npr. banane ili dinje.

Organizmu ćete pomoći i jačanjem imuniteta, a to je najbolje činiti uz pojačan unos vitamina C i omega-3 masne kiseline. Ne zaboravite i na kvercetin koji sprečava otpuštanje histamina koji je zaslužan za stvaranje simptoma. Postoje i drugi antihistaminici, no toplo preporučujemo da ne konzumirate ništa bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Domaći ljekoviti pripravci protiv alergija uvijek su dobra ideja. Tako možete isprobati konzumiranje jabučnog octa, čaja od đumbira koji će pročistiti sinuse, čaj od kurkume te čaj od kamilice. Preporučuje se i med, no u manjim količinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.