Seboreja na vlasištu, licu i trupu: Koji su simptomi i kako je možete ublažiti?

Zdravlje 14. lis 202015:51 > 16:00
Pixabay (ilustracija)

Ako ste u posljednje vrijeme uočili neobične crvene promjene na koži lica, ljuskanje i svrbež, postoji šansa da imate seboreju.

Seboreja ili seboreični dermatitis upala je dijelova kože koji sadrže mnogo žlijezdi lojnica. Tu spadaju lice, vlasište te generalno gornji dio trupa gdje su vidljivi i simptomi seboreje.

Do 50 % odraslih pati od peruti i žućkastih ljuskica koje otpadaju s vlasišta, a velik broj također ima poteškoće s upalom vlasišta.

Postoje dva tipa seboreičnog dermatitisa. Tip 1 pojavljuje se kod dojenčadi u prva tri mjeseca života, dok se Tip 2 pojavljuje nakon puberteta i traje do oko 50 godine života. Zbog jače aktivnosti žlijezda lojnica češće se pojavljuje kod muškaraca nego kod žena.

Uzrok seboreje i začepljenja pora

Uzrok seboreje je nepoznat, no određenu ulogu ima mikroorganizam kože. Pokazalo se kako će se ova upala kože češće pojaviti kod osoba s HIV-om i onih koji pate od neke neurološke bolesti. Genetika također može igrati ulogu.

Utjecaj mogu imati i spolni hormoni jer muški utječu na rast žlijezda lojnica, dok ih ženski smanjuju što objašnjava zašto se češće pojavljuje kod muškaraca. Tako primjerice kod seboreje vlasišta dolazi do prekomjernog lučenja loja što blokira i začepljuje pore. Zbog toga nastaju sekundarne upale zbog manjka kisika te se počne stvarati perut vlasišta, crvenilo i upale na koži.

Premda uzrok seboreje nije poznat, ovo su neki čimbenici koji mogu utjecati na pojavu:

– dugotrajni nadražaji kože

– promjena pH vrijednosti kože

– loša prehrana

– pretjeran unos alkohola

– određeni lijekovi

gljivica Pityrosporum ovale

– dugotrajni stres

Uzrok mogu biti i druge bolesti organizma poput depresije, poremećaja prehrane, epilepsija, nedavni srčani udar, Parkinsonova bolest, psorijaza i rozacea.

Simptomi seboreje ometaju svakodnevni život

Simptomi se pojavljuju povremeno, ali različiti su ovisno o godinama osobe. Tako se seboreja kod djece pojavljuje u prva tri mjeseca života, a nešto je češća kod djece koja se hrane umjetnim mlijekom.

Simptomi dermatitisa kod djece prvo su vidljivi na vlasištu gdje nastaju crvene ljuskice. Nakon toga se ljuskice šire na područje ušiju i lica. Najčešće se spontano povlače oko 4. mjeseca života.

Kod odraslih simptomi seboreje nastaju postepeno te se mogu pojaviti na gornjem dijelu trupa – prsa, leđa, laktovi, pa čak i koljena. Premda se pojavljuju povremeno ipak mogu ometati svakodnevni život jer su ponekad intenzivniji, a ponekad slabiji.

Ovo su najčešći simptomi seboreje:

suhe ili masne ljuske na vlasištu – perut

– izražen svrbež vlasišta i kože

– masno žuto ljuskanje uzduž linije kose

– masno žuto ljuskanje na licu

– žuto crvene ljuske i papule iza ušiju, na obrvama i korijenu nosa

Važna je napomena da seboreja vlasišta ne utječe na pojačano opadanje kose.

Može li se seboreja izliječiti?

Nažalost, seboreja vlasišta i kože se vraća i kod odraslih se ne može trajno izliječiti, ali se može držati pod kontrolom. Kod djece ona prolazi spontano, no ipak je potrebno tretiranje i čišćenje.

Prije liječenja nužno je savjetovanje s liječnikom i pregledi kako bi se dobila pravilna terapija. Liječenje seboreje vlasišta kod odraslih odvija se uz pomoć lijekova dok se perut ne stavi pod kontrolu. Ukoliko je uzrok gljivica ili bakterija, terapija će sadržavati antibiotike ili antimikotičke pripravke. Koriste se pripravci (losioni, gelovi i kreme za seboreju) s cinkom, sumporom, selenijevim sulfidom, piritionom ili katranski šampon.

U liječenju su se dobrim pokazali i kortikosteroidni losioni te hidrokortizonske kreme.

Liječenje seboreje kod djece i dojenčadi odvija se uz pomoć hidrokortizonske kreme, a ljuskice se čiste salicilnom kremom te je potrebno prati vlasište dok naslage ne nestanu. Na ublažavanje seboreičnog dermatitisa može utjecati i hrana. Bilo bi dobro i promijeniti neke životne navike.

Primjerice:

– izbjegavajte stres

– ovlažujte zrak u prostorijama u kojima boravite i spavate

– pripazite na sastojke šampona i losiona za kožu koje koristite

– izbjegavajte masnu hranu životinjskog podrijetla

– izbjegavajte ljutu hranu

– ojačavajte imunitet zdravom prehranom i kretanjem

Onda, je li vam pomoglo?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.