Glavobolja koja traje danima: Uzrok, simptomi i kada morate doktoru?

Zdravlje 01. srp 202115:48 > 15:53 0 komentara
Carolina Heza/ Unsplash

Osjećaj boli u glavi, stezanja, dojam kao da imate obruč oko glave ili kao da vam je netko pritišće pojavljuje se dosta često i mnogima je poznat. Glavobolje se mogu pojavljivati povremeno, kao simptom drugih bolesti ili kao kronični problem kada se radi o glavobolji koja traje danima, čak i mjesecima.

Osjećaj boli u glavi dijeli se na primarne i sekundarne, dok sekundarne predstavlja glavobolja koja nastaje uz druge poteškoće ili bolesti. Glavobolju tako mogu uzrokovati bolovi na bilo kojem dijelu glave jer ona nastaje u tkivima koja sadrže živčane završetke osjetljive na bol.

Tako bol može dolaziti od uha, nosa, zuba, sinusa, žila, sluznice i moždanih živaca. U tom slučaju se obično radi o glavobolji koja kratko traje, ali može biti intenzivna. Osjećaj boli će se drugačije opisivati ovisno o uzroku pa tako ona može biti pulsirajuća, sijevajuća, žareća, paleća ili tišteća.

Ako doživljavate glavobolju koja traje danima postoji šansa da se radi o nekom od primarnih oblika glavobolje – migrene, tenzijske glavobolje i cluster glavobolje. Osjećaj boli u glavi koji traje danima obično ne predstavlja opasno stanje, ali može uvelike utjecati na kvalitetu života i ispunjavanje svakodnevnih obaveza. Bolni osjećaji povećavaju stres, razdražljivost, utječu na društveni život, manjak sna, a mogu utjecati i na razvijanje psiholoških problema.

Glavobolja koja traje danima

Kako se teške glavobolje dijele i kada se morate obratiti doktoru?

1. Migrene

Migrene su najčešće glavobolje koje mogu trajati danima. Radi se o dobroćudnoj glavobolji koja traje do tri dana te izaziva i dodatne simptome u tijelu. Bol u glavi zbog migrene se pojavljuje na jednoj polovici glave te se obično opisuje kao pulsirajuća i jaka. Simptomi migrene su još i povraćanje, osjećaj mučnine te pojačana osjetljivost na zvukove, mirise i svjetlo. Uz migrenu može dolaziti aura koja nagoviješta dolazak boli. Nakon popuštanja boli u glavi zbog migrene nije neobičan osjećaj iscrpljenosti i želja za spavanjem.

Liječenje migrena kao glavobolje koja traje danima moguće je rješavanjem uzroka migrena. Okidači često budu stvari iz svakodnevnog života poput stresa, promjene u vanjskim temperaturama, masna i konzervirana hrana, manjak sna, konzumiranje alkohola ili hormonskih kontraceptiva. U slučaju pojave glavobolje koja traje danima važno je ispitati uzroke kako bi se moglo prijeći na liječenje. Za oporavak se koriste specifični i nespecifični lijekovi, no preventivno liječenje ima posebno velik utjecaj.

2. Cluster glavobolje

Cluster ili histaminska glavobolja očituje se iznimno jakim, jednostranim bolovima uz pojavu rinoreje i začepljenja nosa. Prvenstveno se pojavljuje kod muškaraca od 20 do 40 godina i to u napadajima. U početku se pojavljuje po jedan napadaj dnevno, a zatim dolazi do remisije koja može trajati mjesecima ili godinama. Glavobolja koja traje danima karakteristična je kod ovog problema, a pojavljuje se u roku nekoliko minuta i obično prolazi u roku 30 minuta. Problematično je ponavljanje napada koji mogu trajati od 15 dana do tri mjeseca.

Ova glavobolja koja traje danima uglavnom se pojavljuje u proljeće i jesen. Karakterizira je jaka bol na području čela, sljepoočnica ili iza oka, ali samo na jednoj strani lica. Uz to su prateći simptomi crvenilo i suženje oka, curenje iz nosa, znojenje čela i lica – no samo na strani na kojoj se osjeća bol.

Bolesnicima se daje preventivna terapija zbog intenziteta boli histaminske glavobolje. Lijekovi koji se daju su beta-blokatori, lijekovi s antikolinergičkim učinkom, nesteroidni protuupalni lijekovi te udisanje čistog kisika.

3. Tenzijska glavobolja

Tenzijska glavobolja okarakterizirana je slabijom boli koja ne izazva onesposobljenost te nema simptome mučnine kao kod migrene. Međutim, postoji epizodna tenzijska glavobolja i kronična tenzijska glavobolja. Kroničan oblik može izazvati česte ili kontinuirane glavobolje koje traju danima ili satima. Bolovi se opisuju kao stezanje obruča te se šire na cijelu glavu te se bol postupno pojačava kroz dan.

Tenzijska glavobolja koja traje danima obično se pojavljuje svakodnevno i to na period dulji od 15 dana u mjesecu. Osim boli s vremenom izaziva i druge simptome poput boli u vratu i kralježnici, glava osjetljiva na dodir, neprekidna i ne pulsirajuća bol glave.

Liječenje tenzijskih glavobolja najčešće se provodi analgeticima u visokim dozama. Uzimati se mogu lijekovi koji opuštaju mišiće te antidepresivi. Lijekovi se trebaju uzimati isključivo uz savjetovanje s liječnikom. Kod liječenja glavobolje koje traju danima važna je i psihološka intervencija, tehnike rješavanja stresa, meditacija i pravi odmor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!