Jedite je češće: Ovo je najbolja namirnica za mozak

Zdravlje 27. pro 202206:53 3 komentara
Berit Kessler / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se odjednom u četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja. No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u dvadesetima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim četrdesetima uoče prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promjene u prehrani može odložiti starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete napraviti? U prehranu uvedite hranjive tvari kao što su omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline su najbolje hranjive tvari za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razine omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razina triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa, piše B92.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži mnogo masnih stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina, što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje te općenito funkcioniranje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju demencije i Alzheimera, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.