Kako razlikovati simptome covida od nuspojava na cjepivo?

Zdravlje 10. kol 202114:23 > 14:38
covid, maska, koronavirus, izolacija, karantena, pandemija, epidemija, korona, virus
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Virus SARS-CoV-2 utječe različito na ljude. Koronavirus kod nekih osoba izaziva samo blage simptome, a kod nekih može uzrokovati tešku kliničku sliku. Cijepljenje protiv covida-19 igra ključnu ulogu u suzbijanju pandemije, ali i sama cjepiva mogu izazvati neke nuspojave koje mogu biti slične simptomima covida. Kako razlikovati simptome covida od nuspojava na cjepivo?

Neki od najčešćih simptoma koronavirusa uključuju vrućicu, umor, bolove u mišićima te gubitak mirisa i okusa.

Kako bi se zaštitili od virusa, potrebno je cijepiti se, ali treba biti upoznat s mogućim nuspojavama te je potrebno znati kako se nositi s njima. Cijepljenje je posebno važno sada kada delta varijanta uzrokuje povećan broj zaraženih i hospitaliziranih.

VEZANA VIJEST

Cjepiva protiv covida-19 uzrokuju najčešće blage do umjerene nuspojave, a najčešće nuspojave uključuju vrućicu, groznicu, umor, slabost ili malaksalost, bolove u zglobovima te glavobolju.

Cjepiva mogu izazvati nuspojave slične simptomima koronavirusa, a najsličniji su vrućica, umor, groznica, bolovi u zglobovima i glavobolja. Zbog tih sličnosti osoba koja se cijepi može pomisliti da se zarazila, a zapravo sam ima blage nuspojave cjepiva.

Zbog toga je bitno razlikovati nuspojave od simptoma. Naime, nuspojave nakon cijepljenja obično traju znatno kraće nego simptomi bolesti. Nuspojave prođu same od sebe obično krz dan ili dva. No, ako simptomi potraju više od nekoliko dana, osoba bi trebala biti u samoizolaciji i testirati se kako ne bi širila virus na druge.

Treba napomenuti da covid izaziva i dva simptoma koja se ne javljaju nakon cijepljenja, a to su gubitak mirisa i uporni kašalj, piše Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar