Koje su nuspojave pretjeranog unosa vitamina C?

Zdravlje 21. lis 202322:07 1 komentar
Pixabay

Kako pokazuju mnogobrojna dosadašnja istraživanja, vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina za naše tijelo. Djeluje kao antioksidans te ima značajnu ulogu u jačanju našeg imuniteta, ali to su samo neki od mnogih potencijalnih pozitivnih učinaka ovog vitamina.

Kako donosi Mayo klinika, vitamin C iz našeg organizma takođe uspješno eliminira različite štetne toksine i teške metale koji dugoročno znaju biti izvor mnogih teških bolesti, uključujući i nekoliko vrsta karcinoma. Preporuka je da osoba dnevno unosi 75 miligrama.

Međutim, ponekad se s unosom vitamina C može i pretjerati, što negativno utječe na naše zdravlje. Kako objašnjavaju stručnjaci, previše ovog vitamina može dovesti do nekoliko neželjenih nuspojava, od kojih neke nisu nimalo bezazlene. To su:

– mučnina

– žgaravica

– proljev

– bolovi i grčevi u trbuhu

– glavobolja

– problemi sa spavanjem (nesanica, buđenja tijekom noći)

– anemija.

Osim toga, ako pretjeramo s unosom vitamina C, također bismo mogli imati problema s bubrežnim kamencima. Kako kažu liječnici, previše ovog vitamina dovodi do pojave kamena u našim bubrezima. Što više nepotrebnog vitamina C unesemo u organizam, više se izlučuje bubrezima, a to dovodi do nastanka bolnih kamenaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare