Madež ili nešto puno ozbiljnije? Kako prepoznati o čemu je stvarno riječ

Zdravlje 22. ožu 202315:42 0 komentara
Izvor: PEAKSTOCK / Sciencephoto / Profimedia / ilustracija

Rak kože jedan je od najčešćih karcinoma i jedan od onih koje je najlakše spriječiti, a nastaje kada stanice u koži nekontrolirano rastu uslijed izloženosti ultraljubičastom zračenju.

Osobe koje u obitelji imaju povijest ovog karcinoma su u većem riziku od raka kože, kao i osobe svijetle kože, zelenih ili plavih očiju, plave ili crvene kose. Dobra stvar je što ako se rak kože otkrije na vrijeme može se lako liječiti.

Kako provjeriti kožu?

Da bi se rak kože otkrio na vrijeme, potrebno je redovito provjeravati kožu. Pri tome treba posebnu pažnju obratiti na to postoji li išta sumnjivo na koži.

Pri samopregledu kože možete se voditi tzv. pravilom ABEPR- asimetrija, boja, evolucij, promjer i rub. Javite se liječniku ili dermatologu ako primijetite da je neki vaš madež:

– asimetričan,

– zamagljen na rubovima,

– različitih nijansi,

– promjera većeg od 6.3 mm,

– mijenja boju, veličinu ili oblik.

Liječnica i docentica dermatologije na Sveučilištu New York Ariel Ostad navodi da se javite liječniku da biste zaključili je li u pitanju madež ili rak i savjetuje da se javite liječniku ponovno za nekoliko mjeseci jer većina karcinoma kože počinju kao nepravilne mrlje.

Normalan madež

Normalan madež najčešće izgleda kao gumica na kraju olovke, okrugli su, simetrični s glatkim rubovima i ravnomjernom bojom. Prema dr. Ostadu, “oni obično ne evoluiraju niti mijenjaju oblik.”

Aktinična keratoza

Aktinične keratoze su područja kože oštećena suncem koja se uglavnom nalaze na dijelovima tijela izloženim suncu. Health piše da su to prekancerozne izrasline koje se najčešće javljaju na licu, usnama, ušima, tjemenu, ramenima, vratu i stražnjoj strani šaka i podlaktica.

Dr. Ostad ističe da ih treba ukloniti jer između 5 i 10 posto ovih izraslina postane kancerogeno. Kako ih prepoznati? Obično su to hrapave izrasline, jako suge ili s koricom, a mogu biti boje kože, ružičaste, crvene i bijele boje.

Bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom kože ili rak bazalnih stanica najčešći je maligni tumor kože, a izgleda kao crvenkasta izraslina ili ranica koja nikako da zacijeli.

Ranica može biti prekrivena i krastom koja raste i opada pa se ponovno pojavljuje, ali i dalje ne zacjeljuje. U početku se pojavljuju i blijedi, lagano uzdignuti čvorići na kojem se ponekad mogu vidjeti proširene krvne žilice.

Može se pojaviti i kao otvorena rana, žuta mrlja koja izgleda kao ožiljak, crvena mrlja koja je malo napuhnuta i svrbi te kao ružičaste ili crvene prozirne kvrge.

Health piše da bazocelularni karcinom najčešće uzrokuje pretjerano izlaganje suncu, a uglavnom se javlja na licu, ušima, vratu, usnama te ga se može liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Karcinom pločastih stanica

Sličan je bazocelularnom karcinomu te se također najčešće javlja na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu – licu, ušima, vratu, usnama.

Izgleda kao debela izraslina koja se može ljuštiti i krvariti te može imati rub nepravilnog oblika. Dr. Ostad navodi da ova vrsta raka izgleda više kao bradavica nego prištić.

Melanom

Melanom se može brzo proširiti, ali ga se može liječiti ako se otkrije na vtijeme. Najčešće se pojavljuje na nogama žena, a rijetko kada na licu, navodi dr. Ostad i dodaje da se kod muškaraca uglavnom javlja na torzu.

Ako primijetite tamnu izraslinu nepravilnog oblika koja je smeđa ili crna, obavezno se javite svom dermatologu. U ozbiljnijim slučajevima može i krvariti, izazivati svrbež ili biti jako bolno.

Prevencija je ključ

Health navodi da je ultraljubičasto zračenje glavni uzročnik većine karcinoma pa bi se stoga svi trebali informirati kako se zaštiti od toga. Prevencija je ključ – pazite kako se odijevate tijekom sunčanih dana, dobro se zaštitite, koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom i redovito pregledajte svoju kožu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!