Manometrija jednjaka: Što je, kako se provodi i je li ovaj pregled – bolan?

Zdravlje 28. pro 202215:36
Sora Shimazaki/Pexels/Ilustracija

Bolesti jednjaka ili donjeg ezofagealnog sfinktera mogu se dijagnosticirati uz pomoć manometrije jednjaka.

Radi se o testu koji se provodi uz pomoć tanke cijevi koja se provodi kroz nos. Trajanje manometrije jednjaka je oko 15 minuta te iako se radi o neugodnoj pretrazi, ona nije bolna.

Koja je uloga jednjaka?

Jednjak je cijev koja povezuje grlo s želucem, a djeluje tako da svakog puta kada progutamo hranu ili samo slinu, mišići se u jednjaku smanjuju. Jednjak ima oblik cijevi koja se sastoji od glatkih mišića.

To pomaže guranju hrane prema želucu.

Na dnu jednjaka se nalazi donji ezofagealni sfinkter, mišićast prsten ili donji kružni mišić jednjaka koji ima ulogu ventila te sprječava da sadržaj želuca dođe nazad u jednjak.

Uslijed određenih bolesti može doći do poremećaja u radu sfinktera što rezultira povratom sadržaja u jednjak i usta.

Uzrok je najčešće gastroezofagealni refluks, sve češća bolest u svim zemljama Zapada.

Što je manometrija jednjaka?

Kada dođe do povrata sadržaja u jednjak, bolova u želucu, povraćanja ili drugih simptoma gastroenteroloških bolesti, potrebno je napraviti dobru dijagnozu kako bi se znalo što je potrebno liječiti.

Iako je prvi pregled koji se preporučuje i najčešće provodi gastroskopija, liječnik pacijenta može naručiti za manometriju jednjaka. Ona se koristi za procjenu bolesnika s disfagijom, žgaravicom ili bolovima u prsima.

Ovo su najčešći simptomi zbog kojih bi vas liječnik mogao naručiti za manomeriju jednjaka:

– žgaravica

– pojava refluksa

povrat kiseline u usta

– osjećaj da ne možete progutati hranu do kraja

– mučnina nakon jela

– brza sitost

– otežano gutanje

osjećaj boli u prsima

Manometrija jednjaka je mjerenje tlaka unutar različitih dijelova gastrointestinalnog sustava. Kroz test se mjeri tlak gornjeg i donjeg sfinktera jednjaka, određuje se učinkovitost i koordinacija kretnji te se otkrivaju abnormalne kontrakcije.

Manometrija jednjaka se može koristiti i za procjenu funkcije jednjaka prije određenih terapijskih zahvata.

Vrste manometrije

Postoji nekoliko vrsta ovog pregleda, a to su: manometrija jednjaka, gastroduodentalna manometrija te anorektalna manometrija. Vrsta manometrije će se odrediti ovisno o tome na koju se problematiku sumnja.

Gastroduodentalna manometrija se koristi tako da se mjerači postavljaju u antrum želuca, dvanaesnik ili bliži dio jejunuma ili tankog crijeva. Radi se o senzorima koji se ugrađuju i koji prate tlak tijekom 24 sata u stanju gladovanja i sitosti.

Anorektalna manometrija je postupak kojim se procjenjuje mehanizam i funkcija anorektalnog sfinktera i rektalnog osjeta. Čini se kod pacijenata s inkontinencijom. Mjerač tlaka se u ovom slučaju postavlja u anus.

Postupak manometrije jednjaka

Manometrija jednjaka pomaže u dijagnosticiranju problema s jednjakom i donjim ezofagealni sfinkterom. Prije manometrije je potrebno postiti barem šest sati ili cijele noći ako se radi o pregledu u jutarnjim satima. Konkretne informacije dat će vam liječnik.

Postupak manometrije jednjaka izgleda tako da liječnik prvo u nos unosi kremu, a onda i tanku cijev. Ta cijev će tada ići kroz nos u jednjak i u želudac. Cijev kojom se vrši manometrija jednjaka je fleksibilna i podmazana te lako prolazi. Ovaj pregled ne bi trebao izazivati bol.

Nakon što je cijev ugurana, liječnik je vrlo polako izvlači te se u tom trenutku od pacijenta traži da guta. Razlog za to je što se senzori nalaze na tankoj cijevi i u tom trenutku mjere tlak i snagu mišića jednjaka i ezofagealnog sfinktera.

Cijeli postupak od unošenja cijevi do izvlačenja traje do 15 minuta.

Je li manometrija jednjaka bolna?

Manometrija jednjaka nije bolan pregled, ali može izazivati određenu nelagodu.

Kod ove pretrage zabilježeni su osjećaji gušenja, moguće je i krvarenje iz nosa ili pojačano izlučivanje sline.

Komplikacija postupka manometrije je kašljanje ili povraćanje tijekom unošenja cijevi, no to se događa vrlo rijetko jer taj dio procedura traje manje od minute. Nakon što se cijev postavi kroz nos, pacijent može normalno disati, a grlo i organizam se vrlo brzo navikavaju na postojanje cijevi u nosu.

Nakon manometrije je moguće krvarenje iz nosa, grlobolja ili pojava začepljenog nosa. Simptomi obično prođu nakon nekoliko sati, a ako se nastavljaju duže od jednog dana potrebno je obratiti se liječniku.

Manometrija se može izvoditi i kod djece i kod odraslih.

Rezultati manometrije jednjaka

Rezultati manometrije mogu ukazati na uzrok problema s jednjakom. Ako ne postoje nenormalni rezultati, znači da vaš jednjak i sfinkter rade normalno.

Nenormalni rezultati može sugerirati problem s jednjakom ili sfinkterom poput: nepravilnog otvaranja sfinktera, spazma jednjaka, jednjaka orašastih plodova, autoimune bolesti skleroderme te nenormalne kontrakcije mišića u jednjaku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar