Migrena nije obična glavobolja: Mnogi ne znaju dovoljno o ovoj bolesti

Zdravlje 18. ožu 202308:50 0 komentara
N1 / Denis Sadiković

Obilježavajući hrvatski Dan migrene, udruga Migrena Hrvatska će kroz idućih tjedan dana provesti niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje o toj neurološkoj bolesti koja je često nedijagnosticirana, neliječena te percipirana kao „obična glavobolja“.

Udruga je u Zagrebu organizirala javno-zdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića tijekom koje se građani mogu informirati o migreni, o njenoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života, a mogu posjetiti i kupolu koja simulira migrenski napad kako bi im se približilo što proživljavaju i s čime se nose oboljeli.

Prema epidemiološkim istraživanjima, od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češća je kod žena nego kod muškaraca. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 ljudi.

Pročelnica poliklinike za neurologiju KBC Zagreb Darija Mahović Lakušić ističe kako dijagnosticiranih bolesnika ima puno manje, a razlog su rijetke pojave napada, zbog čega oboljeli nisu pregledani kod neurologa, ili se bolesnici često i sami liječe.

S obzirom da bolesnici s migrenskom glavoboljom pate od jake boli koja se pogoršava svakom fizičkom aktivnošću, a imaju često mučninu i povraćaju te im smeta svjetlo i buka, ta vrsta glavobolje onesposobljuje bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslovnih obaveza.

Migrena predstavlja velik socioekonomski teret društvu. Smatra se da trećina troškova za liječenje migrene otpada na lijekove i preglede liječnika, a čak dvije trećine na indirektne troškove koji uključuju izgubljene radne dane ili smanjenu učinkovitost na poslu.

“Procjenjuje se kako je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje”, kaže Mahović Lakušić.

Migrena je glavobolja koja bez lijekova traje između četiri i 72 sata, a bol je umjerenog do znatnog intenziteta.

Oko 60 posto bolesnika boli polovica glave, dok je u ostalih prisutna difuzna, obično pulsirajuća bol, uz moguću mučninu i/ili povraćanje. Bolesnike često smeta svjetlo, buka i mirisi te se glavobolja pogoršava fizičkom aktivnošću.

“S obzirom da migrena obično započinje u dobu puberteta, a u ženskoj populaciji u većini traje do menopauze, ona značajno ugrožava radno aktivnu populaciju”, navodi Mahović Lakušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!