Numularna glavobolja: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem liječi?

Zdravlje 19. stu 202115:14 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Glavobolja je vrlo čest problem mnogih ljudi. S obzirom na bol i mjesto, postoji više vrsta glavobolja, a dijele se i na primarne te sekundarne.

Numularna glavobolja tako spada pod sekundarne jer je vrlo rijetka. Ovu vrstu glavobolje prati oštra ili probadajuća bol, koja se osjeća u tjemenom dijelu glave. Zbog jakog intenziteta, neki je miješaju s migrenama, a pravi uzrok njezine pojave nije poznat.

Kako prepoznati numularnu glavobolju?

Bol se kod ove vrste glavobolje javlja u kružnom obliku i zahvaća mali dio glave te se bol ne širi. Područje boli se nalazi na površini od jednog do šest centimetara u obliku elipse ili kruga, a najčešće se osjeti na bočnoj strani glave, što se još naziva i tjemeni režanj. Bol je probadajuća, oštra, a može biti srednjeg ili pojačanog intenziteta, te se može osjetiti i pritisak. Bol je neprekidna, istog intenziteta s povremenim jačim napadajima.

Kod nekih ljudi će ovo područje biti i bolno na dodir, a mogu se pojaviti i trnci ili ukočenost nakon glavobolje. Bol može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ili čak dana. Iako je slična kao migrena, ne prati je povraćanje, mučnina kao ni osjetljivost na svijetlo ili zvukove. Također, moguće je istovremeno imati migrenu i numularnu glavobolju, iako one nisu povezane.

Zašto dolazi do numularne glavobolje?

S obzirom na to da je ovo vrlo rijetka vrsta glavobolje, koja je prvi puta opisana tek 2002. godine, ne zna se njezin točan uzrok. Ipak, jedan od mogućih razloga ove specifične glavobolje je prethodna ozljeda glave, dok je drugi razlog disfunkcija živaca koja vodi do bolova.

Kako se dijagnosticira numularna glavobolja?

Kako bi se odredilo da se radi upravo o numularnoj glavobolji, bit će potrebno napraviti CT glave ili magnetsku rezonancu. Ovime će se vidjeti radi li se o glavobolji ili o nekom drugom stanju ili bolesti. Također, prije ovih pretraga liječnik može pregledati glavu pacijenta i utvrditi postoje li možda neke rane ili kvržice koje uzrokuju bol.

Dokazano je kako ova vrsta glavobolje nije povezana s poremećajima kao što su anksioznost i depresija te se one mogu odmah eliminirati iz dijagnoze. U traženju uzroka ove glavobolje pomoći mogu i druge pretrage kao što su pretraga krvi, jetrene probe, pregled štitnjače, neurološki pregled vlasišta, perikranijalnih mišića (mišići vrata), živaca i arterija.

Kako se tretira numularna glavobolja?

Kako bi se smanjila bol mogu pomoći lijekovi protiv bolova i neuromodulatori među kojima su i triciklički antidepresivi. Pomoći može i injekcija botulinum toksina koji se koristi i kod migrena. Nekima će veliku ulogu igrati i mirovanje te boravak u mračnom prostoru dok se bol ne smanji. Ako se pojavi bilo kakav poremećaj vida, kao što je zamućeni vid ili gubitak vida, nerazgovjetan govor, slabost, obješenost lica ili gubitak svijesti potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Dakle, numularna glavobolja je rijetka vrsta glavobolje koja izaziva oštru bol u bočnom području glave, a liječi se tabletama protiv bolova te mirovanjem. Simptomi najčešće traju nekoliko sati, a komplikacije nisu poznate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!