Artritis: Uzrok, simptomi i kako se tretira ova bolest koja češće pogađa žene?

Zdravlje 06. kol 202114:14 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Artritis je česta kronična bolest zglobova, a glavni simptomi su naticanje i osjetljivost jednog zgloba ili više zglobova u tijelu.

Osim toga, artritis se može prepoznati i po bolovima, kao i po nizu drugih simptoma koji se pogoršavaju s godinama.

Što uzrokuje artritis?

Razlog nastanka artritisa je bilo kakvo oštećenje zglobova, a postoji oko 100 različitih vrsta artritisa, pri čemu su najčešći reumatoidni artritis i osteoartritis, a može se pojaviti i kod djece te se onda radi o juvenilnom artritisu. Također, artritis se može pojaviti zbog prijašnje ozljede zglobova, kod osoba koje imaju problema s pretilosti, može se naslijediti, a rizik od artritisa se povećava s godinama te je češći kod žena.

Kako prepoznati artritis?

Ovisno o vrsti artritisa, razlikuju se i simptomi ove bolesti. Ipak, prvi znak artritisa je bol u zglobovima koja može biti tupa ili oštra. Osim toga, mogu se pojaviti i drugi simptomi:

  • naticanje
  • crvenilo oko zgloba
  • ograničenost pokreta
  • umor
  • gubitak apetita
  • anemija
  • povišena temperatura

Simptomi se mogu razvijati godinama ili se mogu pojaviti odjednom. Također, simptomi su gori ujutro, odmah nakon buđenja ili nakon duljeg sjedenja. Na početku je zahvaćen samo jedan zglob, a kasnije može biti zahvaćeno više njih. Kod reumatoidnog artritisa može se osjetiti i kratkoća daha, temperatura i bol u prsima. Osteoartritis se očituje bolovima i natečenosti kod većih zglobova u tijelu, kao što su prsti na nogama i rukama, vrat, koljena, donji dio leđa i kukovi.

Kada je potrebno kontaktirati liječnika?

Kada se pojavi bol ili neugoda u zglobovima bez razloga, treba posjetiti liječnika. Uz bol se može pojaviti i temperatura, kao i ukočenost nogu, ruku ili leđa nakon spavanja ili kraćeg sjedenja.

Kako se tretira artritis?

Artritis se tretira lijekovima protiv bolova, toplim ili hladnim oblozima, fizikalnom terapijom i određenim vježbama koje poboljšavaju pokretljivost zgloba, dok je u nekim slučajevima potrebna operacija. Jednako tako, pomoći može i promjena životnih navika kao što su gubitak kilograma, konzumacija namirnica bogatih vitaminima i mineralima, a potrebno je izbjegavati procesuiranu hranu, mliječne proizvode i prevelike količine mesa.

Dakle, artritis se može prepoznati po bolovima i naticanju zglobova, a može se pojaviti i crvenilo, ali i povišena temperatura te umor. Važno je pratiti razvoj simptoma i obratite se liječniku za pomoć kada simptomi ne prestaju ili se pogoršavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.