Ovi dodaci prehrani značajno pospješuju zdravlje crijeva

Zdravlje 22. lip 202407:13 0 komentara
Ovi dodaci prehrani značajno pospješu zdravlje crijeva.
Pixabay

Zdrav crijevni mikrobiom ima dalekosežne implikacije na vaše cjelokupno zdravlje. Nova istraživanja pokazuju kako crijevne bakterije imaju niz načina na koje utječu na vaše organe i pomažu u spriječavanju bolesti.

Osim zdrave i nutritivno bogate dijete, dodaci prehrani koji potiču dobro zdravlje crijeva mogu vam donijeti cijeli niz benefita.

“U našim crijevima nalazi se oko pet kilograma bakterija, kvasaca i drugih organizama koji čine mikrobiom”, objašnjava nutricionistica Katherine Maslen za Best Life.

“Ono što znamo iz istraživanja jest da je zdravlje crijeva, a posebno zdravlje mikrobioma, jedan od najvažnijih čimbenika u prevenciji bolesti. Slaba mikrobna raznolikost povezana je s gotovo svakom kroničnom bolešću” pojašnjava Maslen.

Loše zdravlje crijeva ili neuravnotežen crijevni mikrobiom povezani su s rakom, kardiovaskularnim bolestima, gastrointestinalnim poremećajima, dijabetesom tipa 2 i još mnogo toga. Maslen napominje da je jedan od razloga za to taj što kada su crijeva oštećena ili ne rade, to smanjuje sposobnost probave i apsorpcije hranjivih tvari.

“Na primjer, ako je želučana kiselina niska – što se može dogoditi zbog stresa – tada je sposobnost probave i apsorpcije minerala poput željeza, cinka i magnezija oslabljena. Cink i željezo neophodni su za imunološku funkciju, pa njihov manjak može rezultirati oslabljenim imunitetom”, kaže Maslen.

Važnost vlakana

Za zdravlje crijevne mikrobiome vlakna su od izuzetne važnosti. Vlakna hrane naše mikrobiom te ih možemo pronaći u nutritivno bogatim namirnicama kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke i orašasti plodovi.

Drugi važan dodatak prehrani su probiotičke namirnice poput jogurta, misoa, kiselog kupusa, kimchija, kefira i kombuche koje pospješuju zdravlje crijevnog mikrobioma.

Probiotici

Probiotici su važan dodatak prehrani ako želimo poboljšati zdravlje crijeva. Probiotici na bazi spora imaju zaštitnu ljusku i dizajnirani su tako izdrže jako kiselo okruženje vašeg želuca.

Probiotici na bazi gljivica mogu pomoći s proljevom i sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Ovaj tip probiotika može pomoći i s određenim intolerancijama na hranu kao i s neredovitim pražnjenjem crijeva.

Prebiotici

Vlakna u prebioticima pomažu u povećanju broja vrsta bifidobakterija u debelom crijevu koje pomažu sa svim vrstama IBS-a, zatvora te doprinose općem zdravlju crijeva.

Korijen sladića

Poznato je da korijen sladića potiče zdrav crijevni mikrobiom i povećava proizvodnju sluzi kako bi se zaštitila sluznica želuca. Sladić može smanjiti upalu probavnog sustava, pomoći u zacjeljivanju crijevnih membrana, a postoje i dokazi da može izliječiti čir na želucu”. Korijen sladića može se uzimati kao čaj, u obliku kapsula ili kao guma za žvakanje.

Sklizak brijest

Sklizak brijest je prah napravljen od kore drveta koji se dugo koristio kao tradicionalni lijek za probleme s crijevima. Pomaže u smirivanju nadraženih probavnih membrana i također djeluje kao prebiotik, održavajući zdravu crijevnu floru.

Magnezij

Magnezij je možda najvažniji mineral i nutrijent u vašem tijelu. Presudan je za zdravu razinu energije, drži nas mirnima i opuštenima, pomaže pri radu kardiovaskularnog sustava, i što je najvažnije, služi kao snažan neutralizator kiseline.

Magnezij u probavi aktivira i regulira probavne enzime odgovorne za razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari. Nadalje, pomaže u uklanjanju “loših” bakterija iz crijeva, što može pomoći u stabilizaciji mikrobioma.

Omega-3 masne kiseline

Prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina može koristiti zdravlju srca i smanjenom riziku od srčanih bolesti, mentalnom zdravlju i funkciji mozga. Pomažu pri prevenciji autoimunih bolesti, smanjuju rizik od raka dojke i debelog crijeva te pomažu zdravlju kostiju i zglobova.

Glutamin

Među različitim tkivima koja koriste glutamin, crijeva iskorištavaju oko 30 posto ukupnog glutamina u ljudskom tijelu. Njegove funkcije uključuju održavanje metabolizma, modulaciju raznih upale i regulaciju odgovora na stres i apoptozu.

U visokim dozama pokazalo se da pomaže u održavanju zdravlja sluznice i smanjuje propusnost crijeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!