Sindrom iritabilnog crijeva: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem tretira?

Zdravlje 25. stu 202215:56 0 komentara
Sora Shimazaki/Pexels/Ilustracija

Sindrom iritabilnog crijeva je naziv za grupu simptoma koji utječu na probavni sustav. Tako se mogu javljati česti grčevi, bol u abdomenu, nadutost ili problemi s probavom.

Sindrom iritabilnog crijeva je česta kronična bolest koja može biti vrlo neugodna, a kako bi se držala pod kontrolom potrebno je promijeniti životne navike ili uzimati lijekove.

Što je sindrom iritabilnog crijeva?

Sindrom iritabilnog crijeva je pojam koji se koristi za različite simptome koji se najčešće pojavljuju zajedno. Sami uzroci ovog stanja nisu poznati, ali moguće da do njega dolazi zbog oslabljenog imunološkog sustava ili preosjetljivosti debelog crijeva. Kod nekih se osoba može pojaviti i zbog stresa, lijekova ili infekcija. Ovaj sindrom nije životno opasno stanje, ali može biti jako neugodno. Ipak, važno je napomenuti kako neće uzrokovati opasnije probleme ili bolesti crijeva.

vezana vijest

Kako prepoznati sindrom iritabilnog crijeva?

Simptomi su često prisutni dulji vremenski period. Neki ljudi će imati jedva izražene simptome, dok će neki svaki dan imati određene probavne probleme koji mogu utjecati na kvalitetu života. Najčešći simptomi koji se pojavljuju su:

– bol u abdomenu

– grčevi u abdomenu

nadutost i plinovi

– proljev

– zatvor

– često ili rijetko pražnjenje crijeva

– promjene u izgledu stolice

U nekim slučajevima se mogu u istom danu pojaviti i proljev i zatvor, dok bol i grčevi mogu nestati nakon nužde. Jednako tako, simptomi se mogu pojaviti i nestati, ne moraju biti stalno prisutni. Sindrom iritabilnog crijeva je češći kod žena, ali i kod osoba do 35 godina.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Ako primijetite bilo kakve promjene u probavnom sustavu ili kada se pojave i neki opasniji simptomi kao što su gubitak kilograma, proljev po noći, krvarenje kod obavljanja velike nužde, bol koja se smanji nakon obavlja nužde, potrebno je posjetiti liječnika.

Kako se dijagnosticira sindrom iritabilnog crijeva?

Nekada se ovo stanje može dijagnosticirati samo na temelju simptoma, dok će nekada trebati obaviti i dodatne preglede. Prije svega, možda ćete morati paziti na prehranu ili izbaciti određene namirnice na mjesec dana kako bi se isključile alergije na hranu ili intolerancija na gluten.

Jednako tako, bit će potrebno nositi uzorak stolice na analizu, napraviti i krvne pretrage kako bi se isključila celijakija i anemija, a u nekim će se slučajevima trebati napraviti kolonoskopija.

Kako se tretira sindrom iritabilnog crijeva?

Ne postoji lijek za sindrom iritabilnog crijeva, već je potrebno pronaći rješenje kojim će se ublažiti simptomi. Jednako tako, liječenje će biti drugačije za svaku osobu. U nekim će slučajevima biti dovoljno samo promijeniti navike, paziti na prehranu ili jesti po preporučenoj dijeti koju je odredio liječnik i redovito vježbati. Pomoći može i uzimanje probiotika, smanjenje stresa, ali i izbjegavanje kofeina, pržene i previše začinjene hrane.

Jednako tako, određeni čajevi kao što su crni čaj, čaj od šipka ili od stolisnika mogu pomoći kod proljeva, zatvora, ali i grčeva i bolova u abdomenu. U drugim će slučajevima biti potrebna upotreba određenih lijekova.

Zaključak

Sindrom iritabilnog crijeva je naziv za skupinu simptoma koji se najčešće javljaju zajedno, a povezani su s probavnim sustavom. Važno je prepoznati ove simptome, pronaći načine kako ih ublažiti i kako živjeti s njima. U nekim će slučajevima biti potrebna i terapija lijekovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!