Ekonomski analitičar: Obvezni mirovinski fond je problematičan, evo zašto

Ekonomija 29. stu 202309:06 0 komentara

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić u Novom je danu kod naše Sandre Križanec komentirao mirovinsku reformu kritizirajući većinu postojećeg prijedloga i naglašavajući da treba više izdvajati u privatne sheme.

Govoreći o mirovinskoj reformi Andrej Grubišić nije jako pesimističan, no ima kritike na predloženu reformu mirovinskog sustava:

“Mislim da ovdje ima elemenata prijedloga koji je problematičan, a u široj slici svi prijedlozi nisu transformacijskog karaktera. Treba nam hrabra reforma mirovinskog sustava. To ne znači da nema elemenata u dobrom smjeru, npr. povećanje sa 15 na 20 posto. No, malo toga istinski doprinosi tranformaciji. A što se tiče izdvajanja pet posto imovine mirovinskih fondova za čiji povrat će garantirati država, problematičan je jer izmjene moraju ići u smjeru udaljavanja od države i manje ovisnosti o državi, a više o stvarnim događanjima u ekonomiji.

Mi smo za to da se ulaganja internacionaliziraju bez ičije garancije jer nije pošteno prema onima koji nisu članovi obaveznog mirovinskog fonda, a participiraju u porezima. Drugo, uz najveću benevolentnost nitko nema dovoljno znanja i iskustva da procjeni je li ulaganje dobro ili nije. Što ako je loše? Regulativu treba liberalizirati i nikome se ne bi trabalo izlagati više od 10 posto.”

Govoreći o alternativnom državnom fondu koji država namjerava osnovati, istaknuo je dobre i loše strane:

“Ne možemo pobjeći od činjenice da će država regulirati rad tih fondova i to nije loše. Loše je da rezultati ovise o tome što kaže država. Ovo je dodatna politizacija drugog mirovinskog stupa. Želimo odmicanje od politike, a ovo što se predlaže mislim da je približavanje politici.”

N1

Također napominje da treba povećati ulaganja u privatne mirovinske sheme, a privatne mirovinske fondove treba izložiti dodatnoj konkurenciji.

“Portfelj obveznih mirovinskih fondova javno je dostupan, Hanfa ga svaki mjesec objavljuje. Baš zato se može zaključiti da je problematičan jer je većina novca uložena u državne obveznice. Jako smo izloženi hrvatskom tržištu generalno, a imamo puno novaca i treba se internacionalizirati. Ne treba stavljati puno jaja u istu košaru”, naglasio je Grubišić.

Rekao je da su svoje prijedloge iznijeli relevantnim tijelima: “Predlažemo maksimalnu izloženost od 10 posto prema bilo kome, a veću izloženost vlasničkim vrijednosnim papirima, ulaganje u alternativne investicijske fondove s pet posto ukupne imovine… Nemam problem s ulaganjem u nekretnine, ali u ograničenom obliku. Bitna je diverzifikacija koja danas u njihovom portfelju nije toliko prisutna. Mirovinski sustav je jedan od eklatantnih primjera bitnih političikh odluka koje imaju velike ekonomske posljedice. Ne umanjujem dobronamjernost ljudi, ali moramo biti ekonomski realni, moramo više izdvajati u privatne sheme koje rade za nas.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!