Koliko novca imaju Hrvati? Objavljeni podaci koji pokazuju koliko zaista trošimo

Ekonomija 29. svi 202412:07 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno ojačala 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine porasla 8,6 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 8,9 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 14,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nastavlja se stabilan rast gospodarstva

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u travnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u drugom tromjesečju ove godine.

DZS je u utorak objavio da je, zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!