Kroflin: Teško je za vjerovati da će ove godine doći do realnog rasta plaća

Biznis 20. sij 202316:58 > 17:05
Izvor: N1

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavinsnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, gostovao je kod Ilije Jandrića u Newsroomu u kojem je komentirao nalaze Državnog isnpektorata o poskupljenjima u Hrvatskoj nakon uvođenja eura, vladine najave kažnjavanje i nedostatak mjera te inflaciju i moguću recesiju koju neki ekonomisti najavljuju.

Kroflin kaže da nalazi inspektorata govore da su skoro svi iskoristili uvođenje eura za dizanje cijena računajući da se kupci neće moći snaći je li ili nije došlo do povećanja cijena.

Ova povećanja su ogromna, no dio tih poslovnih subjekata je cijene vratio. Međutim, ako ste kontrolirali jednog frizera koji je digao cijene za 126 posto, ne znači da su to svi napravili”, kaže Kroflin. Napominje da će i za dva mjeseca, kad će imati podatke o inflaciji za siječanj u odnosu na prosinac, znati što se tu konkretno dogodilo.

“Sigurno će biti nekog efekta na daljnji rast cijena, pogotovo na nekim osjetljivim proizvodima, kao što je to kruh, bit će osjetnog efekta na povećanje cijena”, kaže Kroflin koji naglašava da nismo tijekom inflacije trebali uvoditi euro.

Kaže i da nije teško razlučiti koje su cijene rasle zbog rasta inflacije. “Ali kad se netko baš na 1.1. odluči dići cijenu teško je za vjerovati da je baš tada morao dignuti cijene. Cijene će rasti cijelu ovu godinu. Za sad su projekcije nekakvih 7-8 posto rasta cijena u ovoj godini i na to se moramo naviknuti!, kaže Kroflin i dodaje da nitko ne može natjerati trgovce da krajem ovog mjeseca da opet vrate na razinu koju su dignuli 1.1.

Kaže da je Vlada mogla preventirati neopravdano dizanje cijena zbog uvođenja eura. “Ovo sad kažnjavanje sigurno je manje efikasno od onog da ste ga najavili i čvrsto stali iza toga”, kaže Kroflin i dodaje da ovo narušava kredibilitet vlade jer nas je uvjerovalo da neće doći do rasta cijena zbog uvođenja eura, a sad dolazi te da su se najavljivale stroge kazne do kojih ne dolazi.

“Trgovci se ne boje prijetnji Vlade”

Vjerujem da se i trgovci ne boje tih prijetnji kao što su se možda bojali prvih dana, kaže sindikalist i dodaje da je za sve mjere sad prekasno.

“Euro smo uveli, vlada se treba fokusirati na borbu kako građanima olakšati borbu sa rastom cijena tijekom cijele ove godine, koja će ići neovisno o euru”, kaže Kroflin i dodaje da moramo jasno znati što će se događati u travnju nakon što isteknu mjere za energiju koje je vlada uvela, što će se događati s mirovinama tijekom ove godine, što će se događati sa socijalnim mjerama i plaćama.

Kaže da je za izbjegavanje recesije ključno da se zna što će biti s plaćama i održavanjem standarda građana.

Očekuje se da će ove godine doći do osjetnog usporavanja gospodarstva u Europskoj uniji imat ćemo slabiji izvoz, a zbog rušenja standarda i slabije ćemo trošit. “To će dovesti do nusporavanja ekonomskog rasta i bitno je hoćemo li ove godine održati standard od prošle godine, ako nam inflacija bude 7-8 posto, onda nam i plaća mora toliko rasti samo da održimo standard građana. Ako nam i ove godine plaća bude kaskala za rastom cijena, onda ćemo ući u recesiju”, kaže Kroflin i dodaje da o državnoj intervenciji ovisi koliko će ta recesija biti duboka i duga.

Kroflin kaže da ako nam plaća prošle godine nije uopće rasla, da smo siromašniji za nekih 11 posto. Rekao je da ono što kupuju ljudi za egzistencijalne potrebe je poskupjelo puno više od spomenutih 11 posto- “Tako da oni s najmanjim primanjima su prošle godine prošli najgore”, kaže Kroflin i dodaje da su svi građani snažnije osjetili rast cijena od onog što nam pokazuje statistika. Dodaje i da su plaže u privatnom sektoru pratile rast inflacije do sredine godine dok inflacija nije postala dvoznamenkasta pa je i privatni sektor posustao.

“Ako gledamo prosječno sve zaposlene u zemlji, realna plaća je pala za 3-4 posto, a u nekim sektorima, primjerice u državnim i javnim službama, pad je bio dupli”, kaže Kroflin i najavljuje da će javni sektor od države tražiti rast plaća.

“Imat ćemo razgovore već u trećem i četvrtom mjesecu kad ćemo otvoriti pregovore o materijalnim pravima za zaposlenike, a onda ćemo vidjeti što će se događati sa inflacijom u siječnju i veljači i ako će te stope biti visoke, onda ćemo razgovor otvarati i prije”, rekao je Kroflin.

Dodaje da smo na samom dnu članica Europske unije i europodručja po rastu plaća. Kaže da će u Hrvatskoj, zbog uvođenje eura, doći do rasta plaća.

“Kratkoročno gledano teško je za vjerovati da će ove godine doći do realnog rasta plaća, dugoročno gledano, nemamo drugog izbora nego dizati naše realne plaće jer nas bilo kakva druga opcija vodi u daljni ekonomski, društveni i demografski slom”, kaže Kroflin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar