U Hrvatskoj su gubici pitke vode čak 50 posto, evo što kaže ministar Ćorić

Klimatske promjene 28. lis 202121:10 > 29. lis 2021 08:18 0 komentara
ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

O britansko-hrvatskoj suradnji, održivom gospodarstvu i zaštiti klime u studiju Klimatske budućnosti Tea Blažević razgovarala je s resornim ministrom – Tomislavom Ćorićem. Ministar je, između ostaloga, govorio i o ogromnim gubicima pitke vode u Hrvatskoj.

Imamo velike gubitke vode u vodoopskrbnom sustavu, čak 50 posto vode se gubi, a Ćorić kaže kako problem možemo riješiti jedino ulaganjima.

“Gubitci u vodoopskrbnom sustavu su rezulat činjenice da desetljećima nije došlo do sustavnog zanavljanja vodoopskrbnog sustava u RH, cijevi su stare i preko 70-80 godina. Ministarstvo je prije tri godine pokrenulo program pri Hrvatskim vodama sanacije gubitaka, s idejom da se ugrade mjerni uređaji, da se detektiraju točke na kojima dolazi do gubitaka i da se ide u rekonstrukciju tih gubitaka.

“Imamo ogromne resurse vode”

Međutim, ponašamo se pragmatično kao društvo, nismo svjesni koliko vode gubimo jer to nije nešto što je opipljivo. Radovi u podzemlju se nigdje ne vide pa često imate situaciju da oni kod kojih su gubitci najveći najmanje mare – govorimo o jedinicama lokalne samouprave. Naš program koji je bio sto milijuna kuna inicijalno velik u prve dvije godine nije doživo ni 30-40 posto apsorpcije sredstava. To samo pokazuje kako ljudi promišljaju kratkoročno. S druge strane, kad smo svjesni toga da Hrvatska u ovom trenutku ima ogromne resurse vode, među prvih smo nekoliiko zemalja EU-a po vodnom resursu, a on se gubi, moramo razmišljati kako tome doskočiti. Naša ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu riješit će dio problema na nacionalnoj razini”, rekao je Ćorić, dodavši da je na jedinicama lokalne samouprave da više razmišljaju o gubicima vode.

“Hrvatske vode su tu da osiguraju sredstva za sufinanciranje. Ministar nije taj koji dolazi u općinu i detektira na kojem mjestu je pukla stara cijev. Nacionalna politika je tu da proaktivnima osigura prostor da svoju proaktivnost afirmiraju u vidu rasta standarda svojih građana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!