Čajevi za prehladu: Imamo popis najboljih, ali i onih koje bi trudnice i djeca trebali izbjegavati

Lifestyle 05. ožu 202419:21 0 komentara
čajevi za prehladu
Pexels

U borbi protiv prehlade, čajevi su često najbolja opcija i odlični prirodni saveznici za ublažavanje simptoma i potporu imunitetu. Osim što pružaju trenutno olakšanje od simptoma prehlade poput kašlja, upale grla i začepljenog nosa, određeni čajevi posjeduju i svojstva koja mogu pomoći u bržem oporavku.

Prirodni čajevi za prehladu su uvijek bolja opcija od kupljenih, no najvažniji u odabiru ipak su sastojci.

Donosimo nekoliko najboljih čajeva i njihovih sastojaka koji su namijenjeni borbi protiv ove naporne bolesti.

Najbolji čajevi za prehladu

Čajevi su često prva opcija u borbi protiv prehlade iz nekoliko razloga. Prije svega, ti topli napici pomažu u hidrataciji tijela, što je ključno za ublažavanje simptoma prehlade.

U periodu prehlade tijelo se brže dehidrira stoga mu je potrebno pomoći da se lakše oporavi tekućinom.

Osim toga, mnogi čajevi za prehladu sadrže prirodne sastojke koji imaju protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva, što može pomoći u borbi protiv virusa i ublažavanju upala.

Neki čajevi također sadrže sastojke poput vitamina C i antioksidansa koji jačaju imunološki sustav i potiču oporavak od prehlade.

Nije neobično da se čajevi za prehladu često koriste kao alternativa lijekovima protiv prehlade, posebno za one koji preferiraju prirodne tretmane i žele izbjeći potencijalne nuspojave kemikalija.

U nastavku donosimo čajeve za prehladu koji će najbolje reagirati na simptome ove bolesti.

1. Čaj od đumbira i limuna

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Sadrži spojeve poput gingerola i zingerona koji mogu pomoći u ublažavanju upale grla, kašlja i začepljenja nosa.

Također, đumbir potiče znojenje, što može pomoći u detoksikaciji tijela i eliminaciji toksina. Na ovaj način se tijelo lakše bori i bolje oporavlja.

Dodatak limuna, bogatog vitaminom C, dodatno jača imunološki sustav i pruža antioksidativnu zaštitu.

2. Čaj od kamilice

Kamilica je biljka poznata po svojim umirujućim i protuupalnim svojstvima. Čaj od kamilice može pomoći u ublažavanju iritacije grla, suhog kašlja i upale sinusa.

Također je blago sedativan, što može pomoći u opuštanju i olakšavanju sna, što je posebno korisno tijekom prehlade. Kamilica ima blagi ekspektoransni učinak, što znači da može pomoći u razrjeđivanju sluzi i olakšavanju kašlja.

Redovito ispijanje čaja od kamilice može pomoći u iskašljavanju sluzi iz pluća i dišnih puteva, čime se olakšava disanje i ublažavaju simptomi kašlja.

Uz to kamilica sadrži antioksidante koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.

Redovito konzumiranje čaja od kamilice može podržati imunitet tijekom prehlade, pomažući tijelu da se bolji bori s virusima i bakterijama.

3. Čaj od mente

Čaj od mente ima nekoliko prednosti kao čaj za prehladu. Sadrži spojeve koji mogu pomoći u otvaranju dišnih puteva, te one koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva poputkvercetina.

Ovaj čaj za prehladu najviše može pomoći kod oslobađanja dišnih puteva te olakšati disanje kod začepljenog nosa i sinusnih problema koji su česti simptomi prehlade.

Menta, slično kao kamilica, ima blaga ekspektoranska svojstva koja potiču iskašljavanje sluzi i olakšavaju kašalj.

Redovito ispijanje čaja od mente može pomoći u uklanjanju sluzi iz pluća i dišnih puteva.

Osim toga, mentol, aktivni sastojak u čaju od mente, ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji uzrokuju prehladu, pomažući tijelu da se brže nosi s infekcijom.

4. Čaj od islandskog lišaja

Jedan od najpoznatijih čajeva za prehladu, posebice kod problema s grlom, je čaj od islandskog lišaja.

Glavni sastojak islandskog lišaja je usnein, tvar koja ima izražena antimikrobna i protuupalna svojstva.

Osim toga, ovaj čaj za prehladu bogat je sluzima koje mogu smiriti nadražene sluznice u grlu i dišnim putevima te pomoći u iskašljavanju i olakšavanju kašlja.

Konzumacija čaja od islandskog lišaja može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija u dišnim putevima te ubrzati oporavak od prehlade ili gripe.

Također ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u grlu i dišnim putevima.

To može ublažiti simptome poput upale grla, iritacije i začepljenja nosa. No, osim što pomaže u borbi protiv simptoma prehlade, čaj od islandskog lišaja može pružiti i potporu imunološkom sustavu.

Poboljšavajući otpornost organizma, može smanjiti rizik od ponovnih infekcija i ubrzati proces ozdravljenja.

5. Čaj od kadulje

Čaj od kadulje često se koristi kao prirodni lijek za prehladu zbog svojih ljekovitih svojstava.

Sastojci u kadulji imaju antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i smanjenju upale u grlu i dišnim putevima.

Čaj od kadulje može potaknuti iskašljavanje i olakšati uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, što može ubrzati oporavak. Kadulja je također bogata antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Čajevi za inhalaciju kod prehlade

Osim što se čajevi za prehladu mogu piti, mogu biti odlični za inhalaciju. Riječ je o postupku kojim se udiše para i vrući zrak iz tekućine koji mogu ubrzati proces ozdravljenja.

Inhalacija je odlična ako se radi i na “stari način” uz lonac i ručnik, jer tako može pomoći u otapanju sinusa i bržem izvlačenju sluzi.

Topla para pomaže u otvaranju dišnih puteva, ublažava začepljenost nosa i olakšava iskašljavanje.

Za inhalaciju pri ublažavanju simptoma prehlade preporučuju se čajevi koji sadrže biljke i začine poznate po svojim protuupalnim, antiseptičkim i ekspektoranskim svojstvima.

Pexels

Evo nekoliko biljaka koje se često koriste u čajevima za inhalaciju tijekom prehlade:

1. Eukaliptus

može pomoći otvoriti dišne puteve, ublažiti začepljenje nosa i olakšati disanje. Također ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija dišnih puteva.

2. Menta

Menta ima osvježavajući učinak koji može olakšati disanje, a također ima i antimikrobna svojstva. Inhalacija pare od mente može pomoći ublažiti iritaciju grla i ublažiti kašalj.

3. Kadulja

Kadulja ima protuupalna i antiseptička svojstva te može pomoći u ublažavanju iritacije grla i upale sinusa.

4. Kamilica

Ima umirujući učinak na dišne puteve, što može olakšati disanje i smiriti nadražene sluznice

5. Bazga

Cvjetovi bazge bogati su antioksidansima i protuupalnim spojevima koji mogu pomoći u smirivanju nadraženih dišnih puteva i ublažavanju simptoma kašlja i začepljenja nosa. Inhalacija bazge također može potaknuti iskašljavanje, olakšavajući uklanjanje sluzi i ubrzavajući oporavak od respiratornih infekcija.

Pri pripremi čajeva za inhalaciju, važno je koristiti svježe biljke ili suhe biljke visoke kvalitete kako bi se osigurala učinkovitost i sigurnost postupka. Također, važno je paziti da para nije prevruća kako ne bi izazvala opekline u nosu, grlu ili na koži.

Čajevi za prehladu za djecu i trudnice

Prije davanja bilo kakvih čajeva za prehladu djeci ili trudnicama, uvijek je potrebno konzultirati se s liječnikom.

Iako su neki čajevi sigurni za konzumaciju u određenim situacijama, postoji nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir.

Kod davanja čajeva za prehladu djeci, važno je odabrati sigurne opcije koje su prilagođene njihovoj dobi.

Neke biljke i sastojci u čajevima mogu biti previše jaki ili potencijalno štetni za djecu.

Također, važno je ograničiti unos kofeina kod djece i birati biljke koje su poznate po svojim blagim i sigurnim svojstvima za djecu.

Mala djeca ne bi trebala koristiti čaj od eukaliptusa, crni ili zeleni čaj zbog kofeina te bi prije uzimanja čajeva trebalo obratiti pozornost je li dijete previše osjetljivo na pelud ili druge biljne sastojke.

Trudnice također trebaju biti oprezne pri konzumaciji čajeva za prehladu jer neki sastojci mogu imati utjecaj na trudnoću ili plod.

Neki čajevi mogu izazvati kontrakcije maternice ili utjecati na hormonsku ravnotežu trudnice.

Trudnice bi trebale izbjegavati čajeve s visokom razinom kofeina poput crnog ili zelenog čaja jer to može povećati rizik od pobačaja i utjecati na razvoj fetusa.

Osim toga, biljke poput kamilice ili koprive koje mogu izazvati kontrakcije maternice trebaju se izbjegavati tijekom trudnoće jer mogu povećati rizik od prijevremenog porođaja ili pobačaja.

U svakom slučaju, treba se pridržavati smjernica liječnika i paziti da se koriste samo čajevi koji su sigurni za određenu dobnu skupinu ili stanje trudnoće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!