Panatus sirup: Doziranje, iskustva i nuspojave lijeka za suhi kašalj kod djece

Zdravlje 05. tra 202315:16 0 komentara
Pexels / Illustracija

Roditelji male djece zasigurno su se barem jednom susreli s nepodnošljivim suhim kašljem kod djece.

Nerijetko se za liječenje akutnog ili kroničnog suhog kašlja daje panatus sirup, neovisno o tome o kojem se uzroku radi. Namijenjen je djeci starijoj od šest mjeseci, ali se može koristiti i kod adolescenata, mladih i starijih osoba.

Panatus sirup je bistri, bezbojni do blago žuti sirup. Okus Panatus sirupa podsjeća na limun. Dolazi u veličini od 200ml u paketu sa žličicom. Dobiva se na recept, a bez dopunskog osiguranja je za njega doplata 2,57 EUR.

Za što se koristi Panatus sirup?

Panatus sirup se koristi kada dijete ili mlada osoba trpi posljedice neke upale ili bolesti pluća ili grla, a koja uzrokuje suh i nadražajni kašalj. Obično se koristi upravo kako bi zaustavio suhi kašalj kod djece.

Ovo su još neki simptomi kod kojih pomaže Panatus sirup:

– suh kašalj

– nadražajni kašalj

– napetost bronhijalnih mišića

– otežano disanje

– bolovi u prsima

Panatus sirup djeluje kao antitusik s centralnim djelovanjem što znači da uspješno djeluje na bilo koji uzrok. Pomaže u smanjenju napetosti bronhijalnih mišića uslijed kašlja te poboljšava kapacitet disanja i koncentraciju plinova u krvi.

Za sada se pokazalo da Panatus sirup, s obzirom na to da se razlikuje od opiodnih antitusika, ne uzrokuje ovisnost.

Tko ne bi smio uzimati Panatus sirup?

Iako Panatus sirup ne izaziva ovisnost, postoje neke skupine ljudi koje bi ga trebale izbjegavati. Druge skupine bi ga trebale uzimati uz posebne mjere opreza i prethodno savjetovanje s liječnikom.

Panatus sirup ne bi smjele uzimati osobe koje su alergične na butamiratcitrat ili neki drugi sastojak lijeka. Drugi sastojci Panatus sirupa su limunska kiselina hidrat, tekući sorbitol, glicerol, saharinnatrij (E954), natrijev benzoat (E211), aroma limuna (etanol), natrijev hidroksid i pročišćena voda. Postoje osobe koje su osjetljive na neke šećere koje ne bi trebale koristiti ovaj lijek jer sadrži sorbitol koji je izvor fruktoze.

Sirup ne bi smjele koristiti niti osobe koje boluju od nasljednog nepodnošenja fruktoze, rijetkog nasljednog poremećaja kod kojeg bolesnik ne može razgraditi fruktozu. Kod Panatus sirupa se preporučuje oprezno postupanje ako osoba ima oštećenje bubrega ili funkcije jetre.

Ovaj lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od šest mjeseci jer nuspojave Panatus sirupa nisu dovoljno poznate.

Također se preporučuju posebne mjere opreza ako se uz ovaj sirup koriste i drugi lijekovi. Ako se koriste ekpektoransi, lijekovi koji se koriste za olakšavanje iskašljavanja kada dijete ima produktivni kašalj, ne bi se smjelo koristiti Panatus sirup. Ta kombinacija može izazvati zadržavanje sluzi u dišnom sustavu te se tako povećava rizik od otežavanja prohodnosti dišnih puteva.

Uz korištenje Panatus sirupa se ne smije koristiti alkohol. Koristiti se može prije i nakon jela.

Panatus sirup u trudnoći

Trudnicama se ne preporučuje uzimanje Panatus sirupa barem prva tri mjeseca trudnoće. Ne postoje službeni podaci o nuspojavama Panatus sirupa za trudnice, no uzimanje se ipak ne savjetuje. Kod kasnijih mjeseci trudnoće je uzimanje moguće, ali isključivo uz savjetovanje liječnika i kada nema druge mogućnosti liječenja.

Ako ste trudni, dojite ili pokušavate zatrudnjeti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja lijeka. Kod dojenja nije poznato prolazi li sirup u majčino mlijeko. Ne preporučuje se uzimanje za vrijeme dojenja.

Doziranje Panatus sirupa

Doziranje Panatus sirupa ovisi o godinama pacijenta. Na uputama za pacijente se nalaze preporučene doze Panatus sirupa po godinama. Svakako se prije uzimanja posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom koji će vam reći kako ga je najbolje koristiti.

Ovo su preporučena doziranja Panatus sirupa:

– odrasli; 6 žličica tri do četiri puta na dan, razmak od šest do osam sati

– djeca starija od 9 godina; 3 žličice četiri puta na dan s razmakom od šest sati

– djeca od 6 do 9 godina; 3 žličice tri puta na dan s razmakom od osam sati

– djeca od 3 do 6 godina; 2 žličice tri puta na dan s razmakom od osam sati

– djeca od 1 do 3 godine; 1 žličica tri puta na dan s razmakom od osam sati

– djeca od 6 mjeseci do godine dana; pola žličice četiri puta na dan s razmakom od šest sati

Najbolje bi bilo da se lijek uzima svakog dana otprilike u isto vrijeme. Davati se može prije i nakon jela. Uz Panatus sirup dolazi žličica na kojoj su navedeni volumeni tekućine crticama. Ne uzimajte dvostruke doze.

Nuspojave sirupa za smirivanje suhog kašlja

Do nuspojava Panatus sirupa može doći ako se prekorači preporučena doza. Ako se uzme veća doza mogli biste osjetiti ove simptome:

– pospanost

povraćanje

– neusklađenost pokreta

– bolovi u trbuhu

– proljev

– uzbuđenost

nizak krvni tlak

Ako osjetite neke od navedenih nuspojava, a znate da se prekoračili doze, kontaktirajte liječnika. U slučaju da niste u mogućnosti posjetiti hitnu, pokušajte izazvati povraćanje kako biste izbacili lijek. Nikada nemojte uzimati dvostruke doze ako ste propustili termin.

Kod normalnog uzimanja se mogu pojaviti nuspojave, no one se obično javljaju na manje od jedne na 1.000 osoba. Nuspojave Panatus sirupa su obično blage.

To su:

urtikarija ili svrbež

– različite probavne smetnje (bol u trbuhu, proljev, povraćanje)

vrtoglavica

– pospanost

Iskustva s uzimanjem Panatus sirupa

S obzirom na to da se Panatus sirup daje na recept, već su ga mnogi roditelji iskušali kod djece. U nastavku donosimo par iskustava korištenja Panatus sirupa kod djece koje su pisali roditelji na portalu Roda.hr.

“Moje iskustvo je da nema koristi od njih. Bolji je čaj, med i puno vode. Neka se kupa i inhalira. To će više pomoći”, rekla je jedna majka.

“Kod nas je jedna žličica obično dovoljna da potpuno smiri kašalj”, zaključak je druge.

“Nisam osjetila značajnu pomoć od sirupa, davala sam ga svojoj kćeri koja ima šest godina. Doza je bila dva puta dnevno po jednu žličicu”, smatra jedna korisnica foruma.

“Meni Panatus sirup kod djece nikada nije pomogao. Riječ je bila o alergijskom kašlju i bolje su pomagali drugi lijekovi. S ovime se složila i naša pedijatrica”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!