Oglas

PLAN ZA ZAPOSLENE

90 minuta u kuhinji, četiri jela za cijeli radni tjedan. Donosimo recepte

author
N1 Info
24. lip. 2025. 06:58
Pexels_stol, hrana, mlijeko, povrće, kuhanje
Pexels

Za sve koji žele jesti kuhano, ukusno i zdravo čak i tijekom radnog tjedna, ovaj plan je idealan.

Oglas

Sve se priprema odjednom – četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka. Glavni sastojak? Mljeveno meso - svestrano, brzo za pripremu i lako prilagodljivo raznim jelima, piše danas.rs.

Ova priprema traje otprilike 90 minuta i obuhvaća četiri jela koja se lako pakiraju i podgrijavaju. Sve je osmišljeno tako da kuhanje teče paralelno: dok se jedno kuha, drugo se peče ili oblikuje.

Plan jela:

Prvi dan: umak bolonjez s integralnom tjesteninom
Klasični bolonjez s crvenim lukom, mrkvom, pelatom i začinima. Poslužuje se uz integralnu tjesteninu. Umak se lako podgrijava i još je ukusniji sljedeći dan.

Drugi dan: musaka s tikvicama i krumpirom
Složenac od tanko rezanih tikvica, krumpira i mljevenog mesa u laganom bešamel umaku. Peče se u pećnici dok se pripremaju ostala jela.

Treći dan: ćufte u umaku od rajčice s pire krumpirom
Klasične ćufte s češnjakom i začinima kuhaju se u aromatičnom umaku od rajčice. Poslužuju se uz pire krumpir s malo maslinova ulja.

Četvrti dan: azijski stir-fry s mljevenim mesom i povrćem
Mljeveno meso se kratko prži na ulju od sezama s paprikom, tikvicom i mrkvom, pa se začinjava sojinim umakom, đumbirom i češnjakom. Poslužuje se s basmati rižom.

Popis namirnica (za dvije osobe, četiri dana)

Povrće:

  • 4 glavice crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 mrkve
  • 2 tikvice
  • 2 crvene paprike
  • 4 veća krumpira
  • 1 konzerva pelata
  • 1 mala konzerva koncentrata rajčice
  • svježi peršin (po želji)

Meso:

  • 1,2 kg mljevenog mesa (najbolje miješano – junetina i svinjetina)

Ugljikohidrati:

  • 300 g integralne tjestenine
  • 200 g basmati riže
  • krušne mrvice ili malo starog kruha za ćufte

Mliječni proizvodi i jaja:

  • 500 ml mlijeka (za bešamel i pire)
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna

Začini i dodaci:

  • sol, papar, suhi začin
  • origano, bosiljak, mljevena paprika
  • soja umak, ulje od sezama (ili obično biljno ulje)
  • maslinovo ulje

Savjet za pripremu:

Prvo skuhajte tjesteninu i rižu, zatim stavite musaku da se peče.

Dok se musaka peče, pripremite bolonjez umak u jednom loncu, a u drugom kuhajte ćufte u umaku od rajčice.

Na kraju, u velikoj tavi ili woku, pripremite stir-fry.

Sve jelo ohladite, rasporedite u posude i čuvajte u hladnjaku do 4 dana.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama