Fotografija koja je raznježila svijet

Lifestyle 12. velj 202414:36 0 komentara
Mediadrumimages/NHM / Media Drum World / Profimedia

Fotografija, koja je osvojila nagradu People's Choice Award za najbolju fotografiju prirode, također je podsjetnik na krhkost našeg planeta, štetne učinke globalnog zagrijavanja i gubitka staništa mnogih životinjskih vrsta.

Fotografija mladog polarnog medvjeda koji drijema na ostacima male ledene sante koja se topi, osvojila je nagradu People’s Choice Award za najbolju fotografiju prirode. Natjecanje svake godine organizira Prirodoslovni muzej u Londonu.

Usnulog medvjeda kamerom je uhvatio britanski amaterski fotograf Nima Sarikhani blizu norveškog arhipelaga Svalbard, koji se nalazi unutar Arktičkog kruga, oko 800 kilometara od Sjevernog pola.

Fotografija koja je obišla društvene mreže razljutila je mnoge, ali nosi i snažnu poruku. “Nimova srceparajuća i dirljiva fotografija omogućuje nam da vidimo ljepotu i krhkost našeg planeta”, rekao je Douglas Gurr, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja u Londonu. “Njegova fotografija koja potiče na razmišljanje, snažan je podsjetnik na neraskidivu vezu između životinje i njezina staništa i služi kao vizualni prikaz štetnih učinaka globalnog zatopljenja i gubitka staništa”, dodao je u izjavi za Live Science.

Klimatske promjene smatraju se najvećom prijetnjom opstanku polarnih medvjeda u divljini, budući da se morski led, o kojem ove životinje ovise, topi zbog sve većih temperatura. Polarni medvjedi nalaze se na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN). Oko 26.000 polarnih medvjeda još živi u divljini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!