Kako povisiti tlak? Sol tu definitivno može pomoći, ali trebate pripaziti na jednu stvar

Lifestyle 22. velj 202410:18 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Nizak tlak, iako nije toliko opasan kao visoki tlak, može izazvati neugodne simptome poput vrtoglavice, mučnine ili nesvjestice. Kronično nizak tlak naziva se hipotenzija, a može se povisiti određenim namirnicama, tjelesnom aktivnošću i drugim metodama.

Kada je riječ o krvnom tlaku, većina uglavnom zna za opasnosti visokog tlaka te ga uglavnom nastoje sniziti.

No, i nizak tlak koji je dugoročno niži od 90/60 mmHg, može negativno utjecati na zdravlje. Naime, ako je tlak iznimno nizak duže vremena, neki organi neće dobiti dovoljno krvi i kisika što izaziva neugodne simptome i može dovesti i do većih zdravstvenih problema.

Nizak tlak: Simptomi

Konstantno nizak tlak naziva se i hipotenzija, a simptomi su različiti. Ipak, može se prepoznati po nekoliko znakova koji su:

vrtoglavica

– zamagljen vid

– plitak dah

– zbunjenost

mučnina

– slabost

– nesvjestica

Kako povisiti krvni tlak?

Kako biste utvrdili uzrok učestalog niskog tlaka te je li tlak potrebno održavati lijekovima, prvo je potrebno savjetovati se s liječnikom.

Ako vam liječnik kaže da lijekovi još nisu potrebni ili nizak tlak imate samo povremeno, možete ga povisiti na nekoliko načina:

– leći na leđa i podignuti noge u zrak na desetak sekundi

– nošenje kompresijskih čarapa

– fizička aktivnost

– adekvatan unos vode (od 2 do 2 i pol litre dnevno)

izbjegavanje alkohola

– unos kofeina (kava, zeleni čaj, crni čaj)

– prehrana s više soli

– manji, ali češći obroci

Kada je riječ o prehrani s više soli, ipak je važno savjetovati se s liječnikom oko adekvatne količine soli koju unosite u sebe jer ona ipak utječe na zdravlje srca i krvnih žila.

Naime, sol sadrži natrij koji povisuje krvni tlak i nekada ga može povisiti previše.

Također, važno je i da sol unosite uz prirodne i cjelovite namirnice poput povrća, mliječnih proizvoda ili mesa, a da ju ne dobivate iz visoko procesirane hrane poput gotovih jela, prženih namirnica i slično.

Nizak tlak i prehrana

Namirnice koje povisuju tlak su tako: suhomesnati proizvodi, masline, zreli sirevi poput parmezana, marinirani inćuni i posoljeno povrće po izboru.

Kao što je već navedeno, za povisivanje tlaka dobro je konzumirati manje obroke, ali češće. Naime, kada pojedete veliki obrok, tlak vam se može sniziti jer većina krvi odlazi prema probavnom traktu kako bi se hrana probavila. Stoga, jednostavno unosite manje obroke koji neće toliko opteretiti vaše tijelo i koji će vaš tlak održavati stabilnim.

Jedan od razloga za nizak tlak je i dehidracija pa je važno da svakodnevno unosite između dvije i dvije i pol litre vode.

No, ako se bavite intenzivnom tjelesnom aktivnošću i puno se znojite, možete povećati unos vode za nekoliko decilitara.

Zaključak

Niskim krvnim tlakom smatra se onaj tlak koji je niži od 90/60 mmHg, a stanje konstantno niskog tlaka naziva se hipotenzija. Niski tlak, osim ako nije kroničan, može se povisiti i uvođenjem određenih promjena u način života. Nekoliko načina na koje se može povisiti krvni tlak su prehrana s više soli, dovoljno unošenje tekućine, unos kofeina, tjelesna aktivnost i slično.

Ipak, kod pojave niskog krvnog tlaka se prvo potrebno posavjetovati s liječnikom oko načina tretiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!